Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-14 12:36:00

Kovács László: Kádár inkább segítette, mint akadályozta a rendszerváltást

Terjedelmes interjút adott a Magyar Hangnak Kovács László, amelyben beszélt többek között a rendszerváltásról, az MSZP-ről és a kormány diplomáciai lépéseiről is.

Kovács László: Kádár inkább segítette, mint akadályozta a rendszerváltást
Kovács László
"Meggyőződésem, hogy Kádár bizonyos tekintetben inkább segítette, mint akadályozta a rendszerváltást"

– fogalmazott Kovács László volt külügyminiszter, egykori MSZP-elnök a Magyar Hangnak adott interjúban, amelyet az Index szemlézett. Szerinte Kádár óvatos nyitása a nyugat-európai országok felé nagyban hozzájárult 1989-hez és az MSZP alapításához is.

Az interjúban Kovács hosszan fejtegette a párt kilencvenes évekbeli miniszterelnök-keresését is. Szerinte Medgyessy nem igazán volt jó miniszterelnöknek, de azt elismerte, hogy nála mindenképp alkalmasabb volt a posztra.

Az MSZP lejtmenete nem 2010-ben kezdődött az egykori alapító szerint, hanem már jóval hamarabb voltak jelei. Miután Horn Gyula lemondott az 1998-as választási kudarc után, ő pedig 2004-ben az Európai Bizottság tagjaként Brüsszelbe költözött, olyan emberek kerültek a pártvezetésbe, akiket „csak saját személyes érdekük, a hatalom és a pénz motivált”.

Azt mondja, Mesterházy kiszorította a párt vezetéséből a felkészült, tapasztalt öregeket és „hozzá lojális, de tehetségtelen, felkészületlen, alkalmatlan emberekkel cserélte le őket”.

Arról is beszélt, hogy bár Gyurcsánnyal a kezdetektől fogva vannak vitáik, de soha nem mondta, hogy utálná a DK elnökét. Jelenleg egyébként a Demokratikus Koalíció nézeteivel tud leginkább azonosulni az ellenzéki pártok közül.

Orbánt sokat kritizálta korábban, de a kormány diplomáciai lépéseit dicséri. A nyolcvanadik születésnapján Orbán bársonyborítású köszöntést küldött neki, amelyben köszönetet mond az euroatlanti csatlakozásban játszott szerepéért.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink