Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-14 20:26:00

Karácsony: az iparűzési adóval való bűvészkedést a kormánynak gyorsan el kellene felejtenie

A főpolgármester szerint, ha a kormány meglépi az iparűzési adócsökkentést, Budapest csődbe fog menni. Karácsony Gergely úgy fogalmazott, ha ezt megteszi a kormány, Orbán Viktor saját magát fogja megcáfolni.

 

 

Olyan szűkre szabták Budapest mozgásterét, hogy a főváros 2023-ig lehívná a 99 milliárdos az Európai Beruházási Bank (EIB) hitelkeretének megmaradt részét, 59 milliárdot. Az új városvezetés részvételi költségvetést készített, vagyis a fővárosiak is beleszólhatnak a kiadások egy részének elosztásába.

A hitelfelvétellel kapcsolatban Budapest főpolgármestere arról beszélt, hogy kevesebb hitelt fognak felvenni, mint amennyit elődjeik terveztek volna. „Van egy nagyon kedvező kamatozású EU-s hitelkerete a fővárosnak. De az előző városvezetés még plusz 50 milliárd forint kereskedelmi hitel felvétele mellett döntött. Mi ezt nem szeretnénk” – mondta az Egyenes Beszéd című műsorában Karácsony Gergely.

Kiss Ambrus korábban arról beszélt Híradónknak: vannak olyan további feszítő tényezők, amelyek a következő években tovább nehezítik a gazdálkodást. A főpolgármester-helyettes szerint, ha megvalósul a kormány által tervezett iparűzési adócsökkentés, az 40 milliárdos kiesést jelentene a fővárosnak.

Karácsony Gergely szerint ehhez az összeghez képest fillérek a színházak és az állami kukaholding ügye. „Az önkormányzatok számára a legfontosabb bevételi forrás az iparűzési adó. A kormány most bejelentette, hogy adókedvezményeket kíván adni, egyébként azoknak a cégeknek, amelyek a legkevesebb társasági adóját fizetik, hiszen az a legkisebb egész Európában. Gyakorlatilag a kormány a budapestiek pénzét adókedvezmény formában oda akarja adni a multiknak. Ha ezt meglépik, Budapest csődbe fog menni” – fogalmazott a főpolgármester. Majd megjegyezte, ez az összeg a Lánchíd felújításának tízszerese, minden évben. Szerinte ez egy nagyon, nagyon rossz ötlet. Hozzátette: ha ezt meglépi a kormány, Orbán Viktor saját magát fogja megcáfolni, hiszen azt mondta korábban, hogy azt, amit a korábbi városvezetés megkapott a kormánytól, az új városvezetés is meg fogja kapni.

„Elvégezzük a munkát, de lyukas gatyával viszonylag nehéz várost vezetni”

 – ezt válaszolta Fürjes Balázsnak a főpolgármester, aki szerint dolgozni, vezetni kellene a várost nem pedig panaszkodni.

Úgy fogalmazott: ezt az iparűzési adó bűvészkedést gyorsan el kell felejteni, akkor tudnak beszélgetni más ügyekről. „Azt a játékot, hogy bármelyik kormánytag mosolygós arccal kiáll, hogy mennyi pénzt adnak a fővárosnak, a kertek alatt pedig elveszik a legfontosabb bevételünket, az iparűzési adót, na ilyen játékot nem játszunk” – mondta. Szerinte ez a probléma magától meg fog oldódni, mert azoknál a fővárosi cégeknél, ahol nem bírják majd kifizetni a dolgozókat, sztrájkolni fognak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Tarlós-Orbán megállapodásban nem az van benne, hogy a főváros bevételeinek adórendszeréhez csökkentő, hanem növekvő módon nyúlnak hozzá. 

Azért ment Brüsszelbe, hogy rábírják az európai döntéshozókat, hogy másképp gondolkodjanak. Szeretnék a lehető legtöbb uniós pénzt hozni Budapestre, mint mondta, főleg azért, mert a város meg van fosztva a városi potenciáljától.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink