Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-14 13:54:00

Akár a jogszabályt is módosítanák a „börtönbiznisz” miatt

Az egész „börtönbiznisz” témát helyre kell tenni, és azokat a belső jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik ezt a lehetőséget, azokat meg kell változtatni - erről Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője beszélt az ATV Start című műsorában.

 

 

Újabb nemzeti konzultáció jön, amelynek egyik témája az úgynevezett „börtönbiznisz” lesz. A kérdésekről várhatóan jövő héten születik döntés, az ívek március közepétől érkezhetnek meg a háztartásokba. Budai Gyula elmondta, hogy az a tény, miszerint a magyar állam ellen 12 ezer per indult, és már közel 9 milliárd forintot fizettek ki az elmúlt években az elítélteknek azért, mert nem jók a fogva tartás körülményei. „De az is megér egy misét, hogy mi az a körülmény, ami nem jó” – tette hozzá a politikus. Szerinte azért kell megkérdezni az embereket, mert ez egy olyan ügy, amely sérti a magyar emberek igazságérzetét.

Ha és amennyiben olyan eredmény születik a konzultáció végére, akkor átfogó jogi szabályozásra lesz szükség. Elmondta Budai Gyula, hogy ehhez meg kell nézni az Európai Uniós szabályozást, át kell vizsgálni azokat a nemzetközi egyezményeket, amelyek alapján ezek az eljárások elindultak, illetve végig kell gondolni a nemzeti jogszabályokat is, amelyekre hivatkozva fizették ki ezeket a hatalmas összegeket. Arra a kérdésre, hogy jogszabálymódosítás lesz a vége a fideszes politikus egyértelműen kijelentette, ez a helyzet így nem maradhat, és ezt a témát helyre kell tenni. „Még egyszer mondom ez egy olyan téma, amely az emberek igazságérzetét sérti. Ha pedig így van, akkor azokat a belső jogszabályokat, amelyek lehetőséget adnak ilyen biznisz jellegű tevékenységre, azokat be kell változtatni” – hangsúlyozta.

Fake news

Korábban több nyilatkozatban is kifejtette Budai Gyula, hogy elsősorban "baloldalhoz és a Soros-hálózatokhoz köthető" ügyvédek gazdagodtak meg, akik "egyenként százmilliókat is kereshettek". Ennek némiképp ellentmond az, hogy az Átlátszó.hu megírta: Fidesz-közeli iroda szakított a legtöbbet a kártérítési pereken.
Ez utóbbi megjegyzésre reagált Budai Gyula a műsorban. Elmondta, hogy ez fake news volt a baloldali sajtó részéről, mivel összekevertek két ügyvédet, akiknek történetesen ugyanaz a nevük. Az egyikük ugyanis részt vett a börtönbizniszben és „százmilliókat kaszált”, a másik viszont a debreceni önkormányzatnak dolgozott. 

Budai Gyula nem akar személyeskedni

„Ez egy olyan üzletágról szól, ahol ügyvédek valóban százmilliókat kaszáltak, de nem akarok személyeskedni” – jelentette ki Budai Gyula arra a műsorvezetői kérdésre, hogy egy héttel ezelőtt Magyar György ügyvéd a stúdióban tette fel a kérdést, hogy miért kell azon rugózni, hogy ők kártérítési ügyekben képviselnek börtönviselt embereket.

A fideszes országgyűlési képviselő elmondta, hogy nagyon sok levelet kapott, és konkrétan az adásban idézett egy olyan hölgy megkereséséből, aki évek óta tanítja magyarországi börtönben az elítélteket. Ebben az írásában a hölgy ahhoz szólt hozzá, hogy mekkora sikerdíjért vállalják az ügyvédek az elítéltek képviseletét. Mint írja, ez akár az 50 százalékot is elérheti, és ezt fogvatartottaktól hallotta.

Budai Gyula úgy látja, hogy ebben a kérdésben néhányan túlzásba estek. Megjegyezte, hogy valóban sok olyan fogva tartott van, aki nem megfelelő körülmények között él, de az elmúlt időszakban elindított börtönépítési program éppen ezt igyekszik kiküszöbölni. Szerinte árulkodóbb ebben az ügyben az, hogy a már kifizetett 9 milliárdos kártérítési összegeknek közel a 70 százaléka ügyvédi letéti számlákra érkezett be.

Mint fogalmaz, az ügyvédi letéti számla itt az ügyvéd és az elítélt közötti elszámolásnak a garanciája. „Tehát nem az elítélt hozzátartozója kapja meg a kártérítést, mert akkor az ügyvéd futhatna a munkadíja után. Az ügyvédi letéti számlára érkező pénz esetén, az ügyvéd és az ügyfele az általa kötött megbízás szerint tud elszámolni, ami esetleg az általam idézett levélben elhangzott 50 százaléka is lehet a megítélt kártérítési összegnek. Ez ezért biznisz” – fejtette ki részletesen.

Budai Gyula arról is beszélt, hogy a 9 milliárdon kívül a sértettek körülbelül 1 milliárd forintot kaptak abból a 10 milliárdból, amit a magyar állam kifizetett. „Miért a bűnözőknek, miért az elítélteknek fizetünk ilyen hatalmas összeget. És ez az, ami az ember igazságérzetét borzasztóan sérti, hogy köztörvényes bűncselekmények miatt elítéltek letöltik az x évet, majd a szabadulás után 10 millióval a számlájukon kezdhetnek új életet” – hangsúlyozta.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink