Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-14 06:05:00

Tetőpontjához közelít az influenzajárvány

Tetőpontjához közelít az influenzajárvány. Pest, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sporon megyékben a legmagasabb a megbetegedések száma, de Pest megyében például a múlt héthez képest már kevesebben a beteg. Baranyában viszont az ÁNTSZ friss adatai szerint megkétszereződött a fertőzött betegek száma.

 

Hajdú-Bihar megye egyike az influenzajárvánnyal legkevésbé érintett megyéknek. A hatodik heti adatok szerint itt 100 ezer ember közül mindössze 168-an betegedtek meg, ennél kevesebben csak Csongrád és Somogy megyékben influenzásak. Hiába a kevés megbetegedés, hivatalosan már járvány van a hajdúságban is.

„A Hajdú-Bihar megyei 81 háziorvos, aki az influenza figyelőszolgálatba be lett vonva jelentette, hogy az elmúlt héten 210 beteg fordult oda influenzaszerű tünetekkel és ez előző heti adatokhoz képest 45 százalékos emelkedést jelent” – mondta Fodor Mária, megyei tisztifőorvos

Debrecenben és Berettyóújfaluban is korlátozták már a kórházi látogatásokat. A háziorvosok is azt mondják, már érzékelik az influenza terjedését.

„Az elmúlt két hétben jelentősen megemelkedett a felső légúti vírusos infekcióval, influenzaszerű tünetekkel megjelenők száma, de azt gondolom, hogy egyelőre még igazi járványról még ebben a körzetben nem beszélhetünk” – véli Bednárszky Ildikó háziorvos.

„Az utóbbi másfél hétben megnövekedett a betegforgalom. Elsősorban a gyerekek, a kisebb gyerekek körében. Magas lázzal, felső légúti hurutos tünetekkel jelentkezik egy részük” – magyarázta Szövetes Margit gyermek háziorvos.

Az adatok arra utalnak, hogy tetőzéséhez közeledik az influenzajárvány Magyarországon, miközben a megyék között komoly eltérések mutatkoznak.

Arányait tekintve a legtöbben Pest, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron megyékben betegedtek meg, míg a legkevesebben Csongrád, Somogy és Hajdú-Biharban. Baranyában terjed leggyorsabb ütemben a fertőzés, itt egy hét alatt megduplázódott a betegek száma. Ez azonban nem minden körzetben van így.

„A téli időszakban azért megnövekszik a légúti megbetegedések száma, de érdekes mód, itt az én praxisomban nem tapasztalom az influenzaszerű megbetegedések száma megnövekedett volna, és a tavalyi évhez képest azért kisebb a forgalom” – mondta Szabó András háziorvos, belgyógyász.

A betegek jó része, 70 százaléka egyébként 34 évnél fiatalabb és közöttük is sok a gyerek. A legtöbb beteg Pest megyében van, annak ellenére is, hogy itt már csökkent a betegek száma.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink