Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-13 14:23:00

Nyugdíjba vonulás: az MSZP pozitívan diszkriminálná a férfiakat

Pozitív diszkrimináció alá vetné a férfiakat Korózs Lajos, hogy negyven év szolgálati jogviszony után ők is elmehessenek nyugdíjba – egyebek mellett erről beszélt a szocialista politikus az ATV Start című műsorban. A népjóléti bizottság elnöke ugyanis nem hiszi, hogy egy „normális politikus” 67 éves tűzoltót szeret ne látni, ahogyan egy terhes anyát ment.

 

A férfiak előtt is megnyitná az utat az MSZP, hogy negyven évnyi munka után nyugdíjba vonulhassanak – hangzott el a párt sajtótájékoztatóján. A szocialisták emellett az idősellátások közötti különbségeket is csökkentenék. A milliós járandóságoknak gátat szabnának, míg a legkisebbeket felzárkóztatnák.

A népjóléti bizottság szocialista elnöke továbbra is hitet tett a keresetnövekedéshez igazodó svájci indexálás mellett. Ezzel ugyanis – tette hozzá Korózs Lajos – átlagosan tízezer forinttal emelkedhettek volna a nyugdíjak a jelenlegi 3500 forint helyett.

A Fidesz közleményben reagált. Eszerint a szocialisták nem csak egyhavi nyugdíjat vettek el, de hagyták azokat elértéktelenedni. Ezzel szemben ők különféle intézkedésekkel segítik az időseket – emelték ki.

Az ATV Start című műsorban pedig már azt mondta az MSZP országgyűlési képviselője – a 40 év szolgálati jogviszonyt követő nyugdíjba vonulásról –, hogy biztosítani kellene a rugalmas nyugdíjba vonulás feltételeit. Mint mondta, a rendszer bemerevedésével nem ért egyet, miszerint csak és kizárólag „korhatáron” lehet elmenni nyugdíjba.

Korózs Lajos elismerte, hogy korábban a szocialisták a Nők 40 „ilyetén való bevezetésével” valóban nem értett egyet. Ő személy szerint azt helyteleníti, hogy nemenként különbséget tesznek. A férfiakat szerinte pozitív diszkrimináció alá kellene vetni, legalábbis a munkaerőpiaci jelenlétet és az egészségben eltöltött ével alapján.

Ha ugyanis emelkedik a korhatár, és nem hiszi el, hogy „normális politikus” 67 éves tűzoltót szeretne látni a kilencedik emeleten, amikor egy terhes anyát ment.

Korózs Lajos arról is beszélt, hogy szerinte az inflációkövető nyugdíjemelési technika „nagyon nagy átverés”, miközben az élelmiszerek inflációs rátáját is megemlítette, ami „borzasztóan sújtja” a szegény embereket. Úgy véli, hogy a hús árának növekedése „átütötte a fájdalomküszöböt”. Ezzel szemben szerintük a svájci indexáláshoz kellene visszatérni, mert a nyugdíjak lecsúsztak a munkabérektől.

Az MSZP legfontosabb javaslatai a svájci indexáláshoz való visszatérés, egy nyugdíjkorrekciós program létrehozása, illetve az állandó, konzultációs testület létrehozása.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink