Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-14 06:23:00

Két éve állt le a gyártás, azóta hol van, hol nincs K-vitamin a csecsemőknek

Nagyjából két éve állt le a gyár, azóta hol van, hol nincs az újszülöttek számára gyártott K-vitamin készítményből – egyebek mellett erről beszélt a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke az ATV Start című műsorban. Póta György azt is elmondta, hogy a kórházakban nincs hiány, csak a patikákban.

 

 

Pár napja az ATV Híradója számolt be arról, hogy megint nem lehet kapni K-vitamint. Az újszülöttek számára kötelező szer elérhetősége az elmúlt hetekben vált bizonytalanná. Most a védőnők és az orvosok próbálják meg begyűjteni a családoknál maradt ampullákat, hogy azokat tovább adhassák.

Ezzel kapcsolatban a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke azt mondta az ATV Start című műsorban, hogy K-vitamin-hiány 1-2 ezrelékben van újszülöttkorban, tehát ezer gyerekből 1-2 újszülött születik ilyen típusú hiánnyal. Ez pedig komoly vérzékenységet okozhat az első hetekben, ilyen lehet akár az agyvérzés is. Ezért alakult ki az a protokoll – tette hozzá Póta György –, hogy az első ampullát a születés utáni 24 órában kapják meg a csecsemők a kórházakban. Az anyatejes babák pedig a megelőzés érdekben K-vitamin-profilaxist kapnak.

A probléma ott kezdődik, hogy leállt egy gyártó, és a gyártásban hiány keletkezett, a szokásos csatornákon pedig nem érkezik be kellő mennyiség 

– folytatta a HGYE elnöke. A kórházakban ez továbbra is rendelkezésre áll, és az is fontos, hogy a meglévő adagokat a kórházba koncentráljuk – hívta fel rá a figyelmet az orvos. A patikai forgalomba nem kerül ki annyi, amennyi elég lenne arra a nagyjából hathónapos időszakra, amíg jellemzően csak anyatejes táplálás történik.

Bár előre nem lehet tudni, hogy mi történik, ha ez elmarad, de egyfajta rizikó van az orvos szerint, mert bár a többségnél nem lehet probléma, de annál az egy csecsemőnél, akinél fellép, ott felléphetnek problémák.

Emlékeztetett: nagyjából két éve állt le a már említett gyár, és azóta folyik az, hogy hol van egy kicsi, hol nincs kifejezetten ebből a gyártmányból.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink