Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-12 17:02:00

Vona nem hisz abban, hogy Gyurcsány a „távolból nézegetné az eseményeket” egy 2022-es siker esetén

Ki kellene végre lépni a közös listáról szóló „Gyurcsány-szappanoperából”, és vitákat kellene lefolytatni – ezt mondta Vona Gábor a Spirit FM Harcosok Klubja című műsorban. A Jobbik ex-elnöke azt is elmondta, hogy bár a DK elnöke visszalépni látszik az „újévi köszöntőjéből”, ő nehezen képzeli el, hogy egy 2022-es sikert csak a „távolból nézegessen” a volt kormányfő. A bloggerkedő Vona egyúttal arra kíváncsi, hogy mit várhat az ellenzéktől 2022 után, és elárulta azt is, mit tartana meg a Fidesz kormányzásából.

Vona nem hisz abban, hogy Gyurcsány a „távolból nézegetné az eseményeket” egy 2022-es siker esetén

Az év elején Gyurcsány Ferenc „rúgta be” a politikát azzal, hogy kiírta: közös jelöltek mellett közös miniszterelnök-jelölttel és közös listával kell nekiindulni a 2022-es választásnak. Vona Gábor már akkor azt reagálta, hogy a DK elnöke által meghirdetett ellenzéki összefogási stratégia erkölcstelen, rossz és még veszélyes is. A Jobbik volt elnöke a Spirit FM Harcosok Klubja című műsorban elmondta, hogy nem Gyurcsány Ferencbe szállt bele, csak kifejtette álláspontját, amit nem igazán tett meg más rajta kívül. A politikus szerint a többi párt azért került látszólag defenzívába, mert a volt miniszterelnök által teremtett kommunikációs tér ebben a kérdésben felé lejt. Ennek lényege, hogy minél egyszerűbben kell fogalmazni, és ezt Gyurcsány ”kíméletlenül igyekszik kihasználni”.

Mint mondta, ő most „politikán kívül és közéleten belül van”, és azt szeretné, ha erről a kérdésről értelmes vita alakulhatna ki. Szerinte leszoktunk arról, hogy bármiről is vitát folytassunk, mert „félünk a vitától”. Ebben a politikai pártoknak és a miniszterelnöknek is szerepe van Vona szerint, és ebből a mentalitásból adódik szerinte, hogy a több listát gondolattal „bomlasztónak tűnik”.

A Jobbik korábbi elnökeként Vona Gábor az egyéni jelöltek koordinációjától is elzárkózott a 2018-as parlamenti választások után, most azonban – politikán kívülről – már ezt támogatja. A volt politikus elmondta, már 2016-ban felvetette zárt körben, hogy az LMP-nek és Jobbiknak valahogyan együtt kellene működnie, akár a zöldekkel, akár a Momentummal szívesen indult volna közös listán. Visszatérve a listára elmondta: vannak szavazók, akik a Jobbikra, de olyanok is, akik az MSZP-re vagy DK-ra nem szavaznának egy lista esetében. Példaként hozta fel erre az önkormányzati választások megyei listáját, ahol a Fidesz, ha az ellenzék közös listán indult, akkor többet szerzett. Részben ezért gondolja, hogy a több lista több embert is képes megszólítani.

Vona Gábor arra is emlékeztet, hogy 2018-ban nyert az ellenzék listán, ma is több ellenzéki listás képviselő van a parlamentben, mint kormánypárti. Majd hozzátette, hogy az egyéni mandátumoknál ment el választás, és ott kell egy az egyben felállni. Minél több vitát kellene lefolytatni erről a kérdésről nyíltan, de választóként az is érdekelné őt, hogy mi lesz azután, ha például az ellenzék leváltja a Fideszt.

Bár kritikus a Fidesszel szemben, vannak dolgok, amiket megőrizne, és amik jók: ilyenek például a makrogazdasági mutatók, valamint a határon túli-, bevándorlási- és a családpolitika is.

Az ex-elnök azt is megjegyezte – Gyurcsány Ferenc minapi interjújára reagálva, miszerint minden bizonnyal nem lenne része egy esetleges új kormánynak –, hogy nem tudja elképzelni azt, hogy egy győztes választást követően a DK elnöke „a távolból nézegesse az eseményeket”. Mint mondta, 2022-ben még a három lista sem lenne ördögtől való, afelett azonban már széttartó lenne. Megvan a józan ész, hogy ezt az ellenzéki pártokban a megoldás megtalálására, de ehhez ki kellene lépni abból a „Gyurcsány-szappanoperából”, miszerint az egy lista jeleni az összefogást, bár az ATV-s interjúban már azt érzékelte, mintha visszalépett volna az „újévi köszöntőből”.

A teljes adást meghallgathatja ezen a linken.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink