Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-13 05:10:00

Vona Gábor: nagyon nehezen dolgoztam fel a Szegedi Csanád-ügyet

A magyar társadalom még nem nőtt fel a demokráciához, Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc is „azt a szintet képviselik, amelyet ez a magyar társadalom megérdemel” – hangzott el Vona Gábortól a Spirit FM-en futó Harcosok Klubja című műsorban. A Jobbik ex-elnöke arról is mesélt, hogyan lépett ki a törzsi gondolkodásból és milyen szerepet játszottak ebben baloldali politikusok.

Vona Gábor: nagyon nehezen dolgoztam fel a Szegedi Csanád-ügyet
Vona Gábor

A pártpolitika ma nem tud változást hozni Magyarországon, részben ezért is lépett ki abból a 2018-as parlamenti választások után, miközben önmagában a NER leváltása sem tenné jobbá az életünket szerinte. Mint mondta, a magyar társadalomnak kell változnia, hiszen ez utóbbi pszichés, mentális állapota még nem nőtt fel egy demokráciához.

A Jobbik ex-elnöke szerint nem Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc miatt sínylődik a magyar demokrácia, ezek a politikusok ugyanis „azt a szintet képviselik, amelyet ez a magyar társadalom megérdemel”.

Nem állítja, hogy a társadalom a hibás azért, amiért nem tudott igazán felnőni a demokráciához, mert a XX. század is „sokszor megcsapkodott minket.

Vona úgy véli, hogy a magyar társadalomban mindig könnyebb másra mutogatni, legyenek azok a románok, németek, oroszok, vagy az Európai Unió. Ezzel szemben ő azt képviseli – emelte ki –, hogy nézzünk picit magunkba. A XIX. századi első reformkorra kitérve azt mondta, hogy sok vitánk és problémánk volt akkor is, de mégis a legdinamikusabban fejlődő századunk volt. Ennek lélektani alapjait keresi – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva az is elárulta, hogy fontos tanulási folyamatként tekint saját politikai pályafutására. Az ex-politikus sokat elemzi magát, és szerinte ennek az ország számára is van tanulsága. Szerinte a törzsi gondolkodás a legnagyobb hiba itthon, amelyben egyébként ő maga is benne élt. 2012-2013 táján érezte, hogy az út, amelyen járnak, az nem jó.

Egyik ilyen pillanat az volt, amikor a párt öklének tartott Szegedi Csanádról kiderült, hogy zsidó származású. Ekkor lehetőséget látott arra, hogy kilépjenek a keresztény-zsidó vitából, de máshogy alakult, és ezt nehezen élte meg. A törzsi konfliktusokon azonban túl kellene lépni, mert ő ebben látta a reformkor sikerességét.

Vona Gábor azt is elárulta, hogy a törzsi logikából való kilépést az is elősegítette, hogy voltak olyan baloldali politikusok, akiket neki korábban – ez alapján – nem kellett volna kedvelnie, mégis máshogyan alakult, részben a gondolatok és intellektus miatt.

A teljes adás itt hallgatható meg.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink