Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-12 18:44:00

Egyre többen tiltakoznak a Nemzeti Alaptanterv ellen

Egyre többen tiltakoznak a Nemzeti Alaptanterv ellen. Most az egyetemek emelték fel a hangjukat a magyar nyelv és irodalomra vonatkozó elképzelések miatt. Az új NAT visszavonását kéri a Magyar Tudományos Akadémia Irodalom – és Kultúratudományi Bizottsága is. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint: az egyetemek is megosztottak a kérdésben.

Egyre többen tiltakoznak a Nemzeti Alaptanterv ellen

Hosszú indoklással magyarázza kilenc egyetem irodalomtudományi tanszéke, hogy mit kifogásol az új Nemzeti Alaptantervben. A magyartanárok képzéséért felelős intézmények azt írják: nem áll arányban a központilag meghatározott törzsanyag mennyisége és az erre fordítandó óraszám. Kifogásolják, hogy az írókat és a műveket világnézeti meggyőzés eszközeként használnák. Azt írják: a tanterv olyan szerzőket és műveket tüntet fel, akikről nem születtek még megbízható szaktanulmányok.Szerintük a tanterv gátolja a tantárgy szakmai megújulását és az irodalmi kultúra fenntartását.

Ezért arra kérik a kormányt, hogy vonja vissza a NAT, magyar nyelv és irodalomra vonatkozó rendelkezéseit.

Megkeresésünkre a Debreceni Egyetem azt közölte, hogy a nyilatkozat az aláírók magánvéleménye, nem az intézmény hivatalos álláspontja. A nyilatkozatot a Szegedi Tudományegyetem nem írta alá.

Az M1-en a köznevelésért felelős államtitkár arról beszélt: a módosított alaptanterv nagyobb mozgásteret biztosít az iskoláknak, mint az előző.

"Cél volt az iskolák önállóságának növelése, ugye a 2012-es NAT az egy 10 százalékos mozgásteret biztosított a helyi sajátosságok megjelenítésére, ez a mostani NAT viszont 20 százalékos mozgásteret biztosít"

- mondta Maruzsa Zoltán.

A Magyar Tudományos Akadémia viszont támogatja az irodalomtudósok kiáltványát, sőt segítenék a NAT átdolgozását. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ezen meglepődött. Állítják ugyanis, hogy 2017-ben be akarták vonni az Akadémiát a projektbe, ettől azonban a testület elzárkózott. Az Akadémia máshogy emlékszik. Szerintük 2018-ban értékelték a Nemzeti Alaptanterv tervezetét és rámutattak annak hibáira.

Az Emmi szerint az egyetemek állásfoglalása nem egységes, ideológiai szempontok alapján írták vagy nem írták alá a nyilatkozatot. Közleményükben azt írják: "egyes egyetemi oktatók hajlamosak az egyetemi bemenet szempontjából látni a köznevelés tartalmi szabályozását, holott a tanulók jelentős része nem kerül egyetemre, még jelentősebb részük pedig nem fog magyar nyelv és irodalom szakon továbbtanulni."

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink