Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-11 12:55:00

Washingtonba látogatott Mesterházy Attila - mutatjuk, kikkel tárgyalt

A NATO Parlamenti Közgyűlés (PKGY) elnökeként először látogatott Washingtonba Mesterházy Attila. Ott tartózkodása alatt szenátusi és kongresszusi képviselőkkel, a Külügyminisztérium, a Pentagon államtitkáraival, illetve több kutatóintézet szakértőjével folytatott tárgyalásain a transzatlanti kötelék szorosabbra fűzéséről, a NATO alapjául szolgáló demokratikus értékek megóvásáról, valamint a Szövetséget érintő kihívások leküzdéséről beszélt.

Washingtonba látogatott Mesterházy Attila - mutatjuk, kikkel tárgyalt
Mesterházy Attila, a NATO parlamenti közgyűlésének elnöke
„A jövőben is a NATO marad biztonságunk záloga”

– mondta el Mesterházy Attila, a NATO Parlamenti Közgyűlésének hivatalban lévő elnöke Washingtonban tett első látogatása során. „A NATO ereje a katonai, gazdasági és technológiai fejlettségében, az egymás megvédésére tett ígéretünkben, valamint abban rejlik, hogy elkötelezettek vagyunk a demokrácia, az egyéni szabadságjogok, az emberi jogok és a jogállamiság értékei iránt. A NATO PKGY mindezek sikerét a parlamenti diplomácia eszközével segíti elő” – tette hozzá.

Az elnök a Helsinki Bizottság meghívására, az EBESZ Parlamenti Közgyűlés elnökével, a georgiai George Tseretelivel közösen adott tájékoztatást a kongresszusi bizottság meghallgatásán.

Mesterházy Attila köszönetet mondott, hogy az amerikai delegáció is támogatta megválasztását, továbbá jelezte annak fontosságát, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa egyértelműen kifejezte a NATO iránti elkötelezettségét. Hangsúlyozta még, hogy Európa biztonsága szempontjából az Egyesült Államok részvétele továbbra is létfontosságú a konfliktusok megoldásában.

Mesterházy Attila Kathryn Wheelbargerrel, a Pentagon nemzetközi biztonságért felelős helyettes honvédelmi-, valamint Maureen E. Cormackkel, az Egyesült Államok külügyminisztériumának európai és eurázsiai ügyekért felelős hivatalát vezető helyettes államtitkáránál tájékozódott az amerikai kormány NATO-val kapcsolatos prioritásairól.

A megbeszéléseken a PKGY elnöke figyelmeztetett arra, hogy Oroszországgal kapcsolatban továbbra is szükség van a NATO határozott fellépésére, és hangsúlyozta, hogy bár a párbeszéd fontos Oroszországgal, de azt feltételekhez kell kötni.

A NATO feladataként jelölte meg, hogy számoljon Kína geopolitikai törekvéseivel. Szorgalmazta továbbá, hogy a szövetségesek töretlenül támogassák Ukrajna és Georgia függetlenségét, területi integritását és euro-atlanti törekvéseit.

A politikus nemrégiben lett a NATO parlamenti elnöke:

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink