Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-11 09:35:00

Merkel pártja szeretné, ha Orbánék a Néppárton belül maradnának

A CDU szeretné, ha a Fidesz az Európai Néppárton belül maradna, és erről mi is készek vagyunk egyeztetni - ezt Berlinben posztolta Novák Katalin még tegnap este, úton a repülőtérre, miután a nap folyamán Orbán Viktor tárgyalt Merkellel és a CDU elnöki tisztéről lemondott Annegret Kramp-Karrenbauerrel is.

Merkel pártja szeretné, ha Orbánék a Néppárton belül maradnának
Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár, fotó: MTI

Mire Orbán Viktorék tegnap megérkeztek Berlinbe, kiderült, hogy lemond a CDU elnöki tisztéről Annegret Kramp-Karrenbauer - akinek az indokai között a nagy vihart kavart türingiai szavazás szerepelt első helyen. Ott a miniszterelnök választáson ugyanis együtt voksoltak CDU-sok a “vörös vonalat” átlépve a szélsőjobboldali AfD-vel.

Ezek után olyan hírek jelentek meg, hogy talán nem is jött létre a találkozó Orbán Viktor és az CDU elnöke között a németek számára túlságosan is mozgalmassá vált napon. Holott az előzetes hírek szerint Orbán Viktor berlini látogatásának egyik célja az volt, hogy Merkellel és a CDU elnökével is konzultáljon a Fidesz-Néppárt konfliktusról. A Welt am Sonntag korábbi cikkében azt írta, a Merkellel folytatott megbeszéléstől teszik függővé, hogy maradjon-e a Fidesz a Néppártban, Orbán Viktor nyilván valamilyen garanciákat szeretett volna arra, hogy ha maradnak is, nem lebeg folyamatosan fölöttük a kizárás réme. Hogy Orbán Viktor nemcsak Merkellel, hanem a CSU elnökével is találkozott, kiderült a miniszterelnök Facebook oldalára posztolt közös fotóból Annegret Kramp-Karrenbauerrel.

Delegáció

A miniszterelnök kíséretében a delegáció tagja volt - legalábbis az Orbán Viktor Facebook posztjaiból az derül ki - Novák Katalin államtitkár, aki a Fidesz alelnökeként a külkapcsolatok felelőse is, Balog Zoltán a Fidesz pártalapítványának az elnöke, Palkovics László innovációs miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

A CDU szeretné, ha a Fidesz maradna ...

Novák Katalin késő este posztolt a berlini nap után, már úton a repülőtérre. A posztból kiderül az is, ami az egyik legfontosabb kérdés volt Orbán Viktorék számára:

“A CDU szeretné, ha a Fidesz az Európai Néppárton belül maradna, és erről mi is készek vagyunk egyeztetni. Izgalmas nap volt ez Berlinben, de jó lesz hazamenni” - írta Novák Katalin.

Azt, hogy a CDU-CSU képviselők nem ellenségesek a Fidesszel, jelezte az is, hogy az Európai Parlamentben a legutóbbi lengyel-magyar jogállamisági szavazáson kilenc CDU - CSU képviselő a többi néppárti képviselővel szemben nem arra voksolt, hogy romlott a jogállamiság Magyarországon, hanem tartózkodtak. Ez után a voksolás után beszélt “durva házasságtörésről“ az atv.hu-nak adott interjújában Novák Katalin, miután Orbán Viktor kijelentette, hogy az ominózus brüsszeli szavazás után már csak egy centire voltak a kilépéstől a Néppártból.

Novák Katalin a portálunknak adott interjúban azt is mondta, hogy Angela Merkel szava lesz a fontos a Fidesz-Néppárt elhúzódó konfliktusában a számukra.

Azt egyelőre nem tudni, mit jelent pontosan, hogy “a Fidesz is kész egyeztetni” a maradásról.

Orbán-Tusk találkozó február végén

Donald Tusk, az EPP elnöke ugyanakkor az Európai Néppárt múlt heti brüsszeli tanácskozása után rendkívül keményen nyilatkozott a Fidesszel kapcsolatban. Nemcsak arról számolt be újságíróknak, hogy marad a Fidesz felfüggesztett státusza, de azt is mondta, hogy “amíg nem lesznek változások a demokratikus alapértékekben, a jogállamiságban, a szólásszabadságban, és azokban a kérdésekben, amivel kapcsolatban korábban aggodalmunkat fejeztük ki, amíg nem lesznek változások Budapesten, és amíg én vagyok az elnök, addig a Fidesz nem tér vissza a Néppártba”.

Előtte Tusk azt is elmondta, hogy “nagyon kritikus” a véleménye a Fideszről

Viszont elmondta azt is, hogy jövőre kongresszust tart a Néppárt, ahol egy etikai kódexet is elfogadnak - ami majd valamennyi tagpártra vonatkozóan jogi relevanciákat is tartalmaz azokra nézve, akik nem tartják tiszteletben a Néppárt közös értékeit.

Orbán Viktor február végén találkozik Donald Tuskkal.

150 újságíróval találkozott a miniszterelnök

A miniszterelnök, ahogy az atv.hu korábban megírta tegnap Berlinben újságírókkal is találkozott. Ez derül ki Novák Katalin Facebook posztjából is, a Fidesz alelnöke az esti posztjában azt írta: “Izgalmas, mozgalmas nap volt Berlinben. Mire leszálltunk, kiderült, hogy a türingiai politikai helyzet miatt a pártelnök, Annegret Kramp-Karrenbauer hamarosan lemond az elnökségről, és kancellárnak sem jelölteti magát. Marad honvédelmi miniszter. Miniszterelnök úr a kancellári és a pártelnöki találkozó mellett 150 újságíró számára adott tájékoztatást arról, hogy a magyar politikai vezetés stabil, a gazdasági helyzet évek óta erősödik, nemzetközi szinten is kiemelkedő a családtámogatási rendszerünk, és az üldözött keresztényeknek is segítünk a Hungary Helps programon keresztül”.

Az Európai Néppárt politikai gyűlése március 2-án újra összeül Brüsszelben. Akkor talán napirenden lesz már a Fidesz ügye is.

Az Egyenes Beszéd vendége néhány napja a témában Hidvéghi Balázs, a Fidesz Európai Parlamenti képviselője volt: 

 

Ajánlom

További belföldi híreink