Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-11 05:10:00

Újabb iskola tiltakozik a NAT ellen, a szaktárca szerint félrevezetik a tanárokat

Akár a polgári engedetlenséget is bevethetik a tanárok az új NAT ellen. Erről a Magyartanárok Egyesületének elnöke beszélt. Közben újabb iskola csatlakozott a tiltakozáshoz. A miskolci Hermann Ottó gimnázium tantestülete 15 kérdéssel fordult a társadalomhoz. A szakminisztérium szerint viszont: félrevezetik a tanárokat és a nyilvánosságot.

Őszinte válaszokat vár a miskolci Hermann Ottó gimnázium tantestülete a társadalomtól az új Nat-ról. A 15 kérdés részben a diákok és a tanárok túlterheltségével foglalkozik, de számon kéri az előkészítés nyilvánosságát és a tanterv tartalmát is.

„Bizonyos tantárgyakból a tananyag nem csökkent, hanem növekedett. (…) Holott egy modern NAT-nak nem is az lenne a feladata, hogy kötelező tartalmakat írjon elő, hanem inkább fejlesztési területeket, fejlesztési irányokat fogalmazzon meg” – véli Pilcz Olivér, a Hermann Ottó Gimnázium pedagógusa.

Polgári engedetlenséget javasol az iskoláknak a magyartanárok egyesülete. Arató László a 24.hu-nak úgy fogalmazott, hogy „ha a kormány szeptemberig nem változtat az álláspontján, akkor szabotázzsal vagy polgári engedetlenség alkalmazásával kell elérni, hogy a Nat ne tegye tönkre a magyartanítást.”

„Mi alapvetően törvénytisztelőek szeretnénk lenni, jogkövetőek, azaz azt szeretnénk, hogy ha a kormányzat a jobbik eszére térne, és visszavonná ezt a nemzeti alaptantervet, illetve a magyaros részét”

– mondja Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke.

„Én azt gondolom, hogy nem, de én nem is tartanám ezt jogosnak” - a NAT megújításáért felelős miniszteri biztos mondta ezt korábban az Egyenes beszédben arra a kérdésre, hogy a társadalmi nyomás vajon visszavonásra késztetné-e az oktatási kormányzatot.

Közben a kolozsvári egyetem Magyar Irodalomtudományi Intézete szolidaritását fejezte ki a magyartanárok egyesületével.

A témában két petíció is elérhető az interneten. A „NAT 2020 igen” a hazaszeretetre neveléssel keres támogatókat, a „NAT 2020 nem” a szakmai kifogásokat szedi csokorba. Jelenleg ez utóbbinak több az aláírója.

Az MSZP a NAT visszavonást kéri.

„Sajnos az a véleményünk, hogy először a rendszerváltás óta, nyíltan és vállaltan, ideológiai átnevelésre íródott ez a nemzeti alaptanterv” – állítja Kunhalmi Ágnes, MSZP-s országgyűlési képviselő.

A Fidesz erre úgy reagált, hogy „a szocialistáknak jobban tetszene egy Gyurcsány-féle nemzetellenes és liberális Nemzeti Alaptanterv, Soros nyílt társadalom eszméivel és genderiskolákkal, amelyekben a diákok se nemzeti, se nemi identitást nem kapnak. Mi nem ilyet akarunk.”

Az EMMI szerint pedig a miskolci pedagógusok félrevezetik a tanárokat és a nyilvánosságot. Arra a kérdésünkre azonban, hogy visszavonják-e a NAT-ot, nem kaptunk választ.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink