Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-10 11:08:00

Orbán Viktor ma tárgyal Merkellel, a CDU elnöke viszont lemondott

Ma délután fogadja Angela Merkel német kancellár Berlinben Orbán Viktor miniszterelnököt. A kancellárnak nincs könnyű napja, a Spiegel információi szerint lemondott Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke.

Orbán Viktor ma tárgyal Merkellel, a CDU elnöke viszont lemondott

Ma délután 4 órakor találkozik Berlinben Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök, a hivatalos tájékoztatás szerint a kétoldalú kapcsolatok, valamint Európa-politikai és nemzetközi témák állnak a megbeszélésük középpontjában.

A Welt am Sonntag német lap múlt vasárnap azt írta, hogy a miniszterelnök a Merkellel folytatott megbeszélésen azt is meg szeretné vitatni, hogy a Fidesz továbbra is az Európai Néppárt tagja lehet-e, és milyen körülmények között. A német lap arról is beszámolt - amit korábban az atv.hu is megírt -, hogy Orbán Viktor miniszterelnök külön-külön megbeszélést kíván folytatni Annegret Kramp-Karrenbauerrel, a CDU elnökével is.

Spiegel: Lemondott a CDU elnöke

A Spiegel információi szerint ugyanakkor ma reggel lemondott a német Kereszténydemokrata Unió, a CDU elnöki posztáról Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK). Ez azt is jelenti, hogy nem fog pályázni a kancellári posztra sem. Viszont a vezetésével még megszervezik a kancellárjelölt kiválasztási folyamatát idén nyáron, hivatalosan ezután távozik majd AKK a CDU éléről.

A találkozó résztvevői szerint a CDU elnöke elmondta, hogy a CDU egyes részeinek rendezetlen a kapcsolata a baloldallal, illetve a szélsőjobboldali AfD-vel, ő pedig szigorúan ellenzi az AfD-vel és a baloldallal való együttműködést.

A történtek hátterében az áll, hogy a türingiai parlamentben a miniszterelnök megválasztásakor a CDU-sok együtt szavaztak az AfD-vel, így választották meg Thomas Kemmerichet kormányfővé (azóta már lemondott). A jobboldali populistákkal folytatott közös választás országszerte felháborodást váltott ki, Merkel kancellár is felemelte ellene a szavát.

Merkel a Spiegel forrásai szerint elfogadta AKK lemondását a CDU elnöki posztjáról, megköszönte a munkáját, de arra kérte, maradjon a védelmi miniszteri poszton.

Ajánlom

További belföldi híreink