Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-10 20:46:00

Közös jelöltekkel, de külön listákkal készülne az ellenzék a 2022-es választásokra - részletek

Nem a listák száma, hanem a közös kormányzás felelőssége számít. Ezt mondta vasárnapi évértékelő beszédében Gyurcsány Ferenc. Az MSZP szerint egyetlen közös listára lenne szükség, a Jobbik elnöke viszont a két listát támogatná. A Momentum ugyanakkor a közös egyéni jelöltek kiválasztását tartja a legfontosabbnak - a 2022-es parlamenti választások előtt.

 

„Vagy együtt fogunk kormányozni, vagy sehogy.”

Ez volt az egyik sarokköve Gyurcsány Ferenc vasárnapi évértékelőjének.

„Én abba a vitába, hogy hány lista van, én nem megyek bele. De mondják, nem kéne megmondani a választóknak, hogy a végén együtt fogunk kormányozni? És tudják, a közös koalíciós kormányzás egymásért viselt felelőssége, messze több, mint az, hogy 1, vagy 2, vagy 3 listán vagyunk”

– mondta Gyurcsány.

A DK elnöke szerint az ellenzéki pártok nagyon sok felől jöttek, más a múltjuk, más a politikai és egyéb ízlésük, de nem egymást kell szeretniük, hanem a hazát.

A szocialisták támogatják a DK elképzeléseit.

„Ha győzelemre akarjuk 22-ben vinni a köztársaságpárti oldalt, akkor három dolognak minimum teljesülnie kell, és ez a teljes összefogás, a közös miniszterelnök-jelölt, és hogy egyetlenegy körzetben, tehát mind a 106 egyéni választókörzetben egyetlenegy jelölt álljon szemben a fideszes jelölttel. Ennek a háromnak egyszerre kell teljesülnie ahhoz, hogy sikeresek legyünk, és örülünk annak, hogy a Demokratikus Koalíció ezt ugyanígy gondolja” – véli Kunhalmi Ágnes, országgyűlési képviselő.

A Jobbik és a DK is képes lehet arra, hogy változzon. Ezt a Jobbik elnöke nyilatkozta Híradónknak.

„Az egy jelölt és a két lista koncepciója lehet az, amely maximalizálni tudja a kormánykritikus szavazókat a 106 egyéni körzetben, így tudjuk a lehető legtöbb mandátumot elhozni, a két lista az pedig képes lehet arra, hogy a lehető legszélesebb ellenzék- és kormánykritikus tábort tudja becsatornázni a Fidesz ellenében”

Jakab Péter szerint egy közös MSZP-DK és egy szintén közös Jobbik-LMP-Momentum lista szólíthatja meg a legtöbb kormánykritikus szavazót.

A Momentum szerint azonban még korai a listaállítás technikai részleteiről beszélni.

„Függ attól, hogy változik-e a választási rendszer. Függ attól, hogy a pártok közötti viszonyok hogyan alakulnak. Mi abban bízunk és azt vállaljuk a magunk részéről, hogy az összes választókerületben egy az egy ellen indulnak a jelöltek. Azt gondoljuk, hogy ez az a minimum, amiben az ellenzéknek meg kell állapodnia, és ezen minimum mentén lehet majd felépíteni a jövendőbeli együttműködést. Az önkormányzatokban jelenleg is folyamatosan zajlik a munka az ellenzéki pártok együttműködésével, és a kisebb-nagyobb viták ellenére is megugrották ezt a lécet” - fogalmazott Hajnal Miklós.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink