Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-10 09:38:00

Karácsonynak elege lett: "A kormány pisztolyt tart a homlokunkhoz!"

„Káros és igazságtalan javaslat, remélem, csak javaslat marad” – mondta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Pesti Hírlapnak pénteken arról, hogy a helyi iparűzési adó tervezett változásainak hatására a helyi önkormányzatok milliárdoktól esnének el. Budapest költségvetése több tízmilliárd forinttal rövidülne meg.

Karácsonynak elege lett: "A kormány pisztolyt tart a homlokunkhoz!"
"Vajon miért van az, hogy miközben a magyar adórendszer rengeteg eleme esetén lenne indokolt a felülvizsgálat, valahogy rendre csak az önkormányzatok egyetlen érdemi bevételét jelentő iparűzési adó tekintetében vannak ötletei a kormánynak?"

– tette fel a kérdést Karácsony Gergely. Ez a felvetés a számok nyelvén azt jelenti, hogy újabb mintegy 40 milliárddal rövidítenék meg Budapestet, és más nagyvárosokat is, miközben a nyertesei azok a multik lennének, amelyek az elmúlt tíz évben több mint 350 milliárdnyi kedvezményt kaptak már az Orbán-kormánytól – véli Karácsony.

 

 

A főpolgármester emlékeztetett: „a miniszterelnök a szavát adta, hogy az önkormányzatokat érintő ügyekben az önkormányzatok bevonása nélkül nem dönt. Ehhez képest megint az újságban olvassuk a Budapestet is megrövidítő terveket”.

"A főváros csak az iparűzési adó 54 százaléka felett rendelkezik, a többi a kerületeket illeti. Ha a kormány csökkenti az adókulcsot, az a város kinyírásával egyenlő"

– mondta Karácsony. „Nem tudok udvariasabban fogalmazni: pisztolyt tartanak a homlokunkhoz. Miközben sem a budapesti személyi jövedelemadóból, sem az itt keletkező ÁFA-ból nem kap vissza a város egy forintot sem” – fejtette ki. Márpedig sok száz milliárd forintról beszélünk – tette hozzá.

Hangsúlyozta: még az iparűzési adóból is elvesznek nagyjából annyit, amennyivel az állam a közösségi közlekedést támogatja. Ha a fővárosban keletkező adóbevételekből többet hagynának a városban, soha többé nem kellene a kormánnyal pénzről tárgyalni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink