Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-11 06:40:00

Hiába tombol az influenzajárvány, alig fogynak az ingyenes oltóanyagok

Hiába tombol az influenzajárvány, csak nagyjából a fele fogyott el az ingyenes oltásoknak január végéig. Pedig a betegség súlyos szövődményekkel járhat, akár tüdőgyulladást is okozhat.

 

Alig van az influenza elleni oltóanyagból az egyik kőbányai orvosi rendelőben. A hatvan év felettiek, a várandós kismamák valamint a krónikus betegségben szenvedők ingyenesen kaphatják meg a vakcinát. Fejér doktor minden körzetére jutó oltóanyagot beadott a veszélyeztetetteknek.

„Tudják, hogy javaslom és várják, hogy mikor kaphatják meg és az én körzetem körülbelül 2/3-a 60 éven felüli, tehát ővelük már nagyon régóta foglalkozom és ilyen értelemben öntudatosak”

– mondta Fejér Csaba, háziorvos.

A Nógrád megyei Varsányban viszont nem ilyen jó a helyzet. Az oltóanyagok fele fogyott csak el.

„Hiába könyörgünk a betegnek, hogy szükség van rá, hogy védőoltást kapjon, ha ő azt mondja, hogy hát ő különböző okok miatt elutasítja” – állítja Rózsa Szilveszter.

Tele is van az orvosi rendelő. A legtöbben lázra, orrfolyásra, köhögésre és fejfájásra panaszkodnak.

Közel két hete lépte át a járványküszöböt az influenza. Összesen 30 ezer beteg fordult orvoshoz ilyen tünetekkel, ami 72 százalékkal több az előző heti adatokhoz képest, ám a növekvő szám ellenére továbbra sem népszerű a védőoltás.

„A térítésmentesen felhasználható influenza elleni oltóanyagokból egymillió 300 ezer adag állt rendelkezésre, ebből január elejéig mintegy 640 ezer adagot adtak be, használtak fel. 12:06:39 Az influenza elleni védőoltást mindig érdemes beadatni, vannak még olyan megyék, ahol még se látogatási tilalom nincsen, illetve ahol még kevés a vírus”

– nyilatkozta Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi szakértője.

Elsősorban a súlyos szövődmények, a tüdőgyulladás, a krónikus hörghurut, az agyi keringészavar, és a szívinfarktus elkerülése érdekében érdemes kérni a vakcinát, de nem csak a veszélyeztetetteknek. A gyermekek csak 6 hónapos koruk után kaphatják meg az oltást. Fontos, hogy akinek újszülött van a környezetében, mindenképpen adassa be a vakcinát.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink