Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-09 05:10:00

Rétvári: Folyamatosan csökken a szegénység, erősödik a középosztály

Folyamatosan csökken a szegénység és ezzel párhuzamosan erősödik a középosztály Magyarországon – ezt állítja Rétvári Bence. A KDNP alelnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, az Eurostat adatai szerint folyamatosan nő a fogyasztás, és egyre több család tud szórakozásra, kultúrára is költeni. Az MSZP szerint viszont a növekedés leginkább a középosztályt érintette, a legszegényebbek helyzete nem javult. A szociológus úgy látja, a mutatók javulása nem kizárólag a kormányzat érdeme.

Egyre többen pakolhatják tele a kosarat bevásárláskor, anélkül hogy aggódniuk kellene az árak miatt - legalábbis a KDNP alelnöke szerint. Rétvári Bence a Magyar Nemzetnek arról beszélt, anyagilag egyre biztosabb lábakon állnak a magyar háztartások. Ráadásul a szegénység általános csökkenése mellett egyre kisebb különbség mutatkozik a legjómódúbb és legszegényebb rétegek között, és egyre kevesebben élnek segélyből.


„Közel sem így van” - az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke szerint bár a nőttek a jövedelmek, de ez leginkább a középosztályt érinti. Ráadásul a kormány támogatáspolitikája is a jobb körülmények között élőknek kedvez, a legszegényebbek helyzete viszont régóta változatlan. Korózs Lajos hozzátette: „Kizárólag a jövedelmi viszonyokból levonni következtetéseket nem lehet, annál is inkább, mert valóban a felső középosztály az anyagilag erősödött az elmúlt években, de ennek az lett a következménye, hogy kizárólag abba az irányba fókuszált a kormányzati politika.”

Misetics Bálint szerint valóban javultak a mutatók, de ez nem jelenti azt, hogy az emberek valóban jobb helyzetben vannak.

„A lakhatás költségei, tehát lakásárak, lakbérek azok gyorsabban emelkedtek elsősorban Budapesten és a megyei jogú városokban, mint a jövedelmek, tehát a lakhatási szegénységnek ez az aspektusa az ország jelentős részében kifejezetten súlyosabbá vált, illetve többeket érint.” - fejtette ki az ATV Híradó kérdésére Misetics Bálint, szociálpolitikus.

A szociológus szerint az egyes mutatók javulásához jelentős mértékben hozzájárultak a világpiaci tendenciák is.

„Nyilván van az eu-nak is egy konszolidált háttere, ami szintén jót tesz a kormány tevékenységének, és jönnek az eu-ból származó pénzek, de ennek ellenére természetesen számít az is, hogy a kormány nem tett semmi olyat, ami elrontotta volna ezeket a hatásokat.” - nyilatkozta Sík Endre, szociológus.


Az Eurostat szerint a munkából származó jövedelmek aránya nyolc év alatt több mint 8 százalékkal növekedett. A szociológus szerint viszont ebbe beletartozik a közmunka is, így ez a szám sokakat megtéveszthet.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink