Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-04 19:13:00

Szakértő az iskolai erőszakról: kell, hogy legyen következmény, de az nem lehet stigmatizáló

Iskolai rendészet felállítását és biztonsági kamerarendszer kiépítését tervezi a kormány az erőszak felszámolására. A kabinet szerint zéró toleranciát kell hirdetni. A kormánypártok támogatják a javaslatot, a híradónknak nyilatkozó gyermekjogi szakértő szerint azonban nem ez a legjobb módszer a bántalmazásos esetek kiszűrésére.

Szakértő az iskolai erőszakról: kell, hogy legyen következmény, de az nem lehet stigmatizáló

Fenyegető mozdulatokat tesznek, majd a ruhája ujjánál megfogják, végül pedig papírlappal ütik a tanárnőt egy mezőtúri iskolában a diákok. Korábban Nagykátán történt hasonló eset, akkor a tábla előtt lökdöste és fenyegette a tanárt egy tanuló.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint az ehhez hasonló esetek általában a 12-14 éves korosztályban történnek, ezért meg kell fontolni a fiatalok büntethetőségére vonatkozó életkori határ leszállítását. Az államtitkár beszélt egy esetleges biztonsági rendszerről, amely az iskolákban rögzítené, ha hasonló eset történik.

A Fidesz- KDNP frakciója támogatja, hogy a kormány lépéseket tegyen a pedagógusok védelme érdekében, mert nem tolerálható semmilyen erőszakos cselekmény. Böröcz László országgyűlési képviselő szerint elfogadhatatlan, hogy fizikailag fenyegessék, bántalmazzák a tanárokat, nincs mentség az ilyen, pedagógusok elleni erőszakos viselkedésre, sem a diáknak, sem a szülőknek, ahogyan a szociális helyzet mögé sem lehet bújni.

Az iskolai erőszak valódi jellemzőit ismerve nehezen lehet értékelni ezeket a javaslatokat, véli a gyermekjogi szakértő. Gyurkó Szilvia szerint a biztonsági kamerák a bántalmazásos esetek kevesebb, mint 12%-át tudnák rögzíteni, ezért inkább segítő szakemberekre lenne szükség, akik valódi támogatást nyújtanának.

"A gyerekeknek a családjukban, és az iskolában visszajelzést adjunk arról, hogyha valami olyat tesznek, ami nem megengedhető, ez nagyon- nagyon fontos, hogy ne maradjon következmények nélkül, de ez a következmény soha nem lehet stigmatizáló, és nem lehet olyan, amiből nem tanul a gyerek"

- magyarázta Gyurkó Szilvia.

A PDSZ elnöke úgy véli, a kormány javaslatai látványosnak tűnnek, de nem nyújtanak megoldást. Szűcs Tamás a prevencióra helyezné a hangsúlyt, pl. a Békés Iskolák programmal, amely komplex módon kezeli ezt a kérdést. Szűcs Tamás híradónknak azt mondta: el tudná képzelni, hogy a heti öt testnevelés helyett kettőt mindenütt egy ilyen programmal helyettesítsenek.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink