Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-04 09:49:00

Schmidt Mária nagyon kiakadt, levelet írt Káslernek

A Magyar Filmakadémia Egyesület a Nemzeti Filmintézet támogatásával február 26. és 29. között rendezi meg a Magyar Mozgókép Szemlét. Az eseményen életműdíjat vehet át Szabó István rendező. Schmidt Mária a Facebookon reagált a hírre.

Schmidt Mária nagyon kiakadt, levelet írt Káslernek
Schmidt Mária
"Köztudott, hogy Szabó István a Kádár-rendszer besúgója volt, akinek ügynökmúltját már 14 évvel ezelőtt, 2006 januárjában leleplezte a magyar sajtó" - írja bejegyzésében a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Majd hozzáteszi: Szabó az ügynöki tevékenysége során számos terhelő adattal segítette az 1956 utáni kádári megtorlást.

"Jelentést írt többek között Bárdy Györgyről, Básti Lajosról, Gábor Pálról, Jancsó Miklósról, Kézdi-Kovács Zsoltról, Mécs Károlyról, Gyöngyössy Imréről és Törőcsik Mariról" - húzta alá Schmidt.

A főigazgató felelevenítette, hogy "tizenhárom évvel ezelőtt Szabó azzal a fedősztorival állt elő, hogy nemhogy senkinek sem ártott jelentéseivel, hanem éppen mások megmentése érdekében tette, amit tett".

Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök az azévi Filmszemle színpadán megtapsoltatta a közönséggel Szabót. Schmidt megjegyzi: ez a gesztus felháborító és gyomorforgató volt.

"Tisztelt Miniszter Úr, Államtitkár Úr, Kormánybiztos Úr és Képviselő Úr! 2020-at írunk. Szeretném hinni, hogy harminc évvel a rendszerváltoztatás és több mint hatvan évvel 1956 után eljutottunk végre oda, hogy nem a bűnösöket ünnepeljük és tüntetjük ki, hanem a hősöket és az áldozatokat" - folytatta a történész.

"Kérem Önöket, hogy tisztázzák a kulturális kormányzat állaspontját a tervezett életműdíjjal kapcsolatban!

Nyugtassanak meg, hogy a harmadik Orbán-kormány értékrendjébe nem fér bele a kommunista ügynökök magasztalása, tetteik súlyának elbagatellizálása, és mentegetése"

- zárta gondolatait Schmidt Mária.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink