Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-04 05:50:00

Online konzultációt indít a DK az európai minimálbérről

Online konzultációt indít a Demokratikus Koalíció az európai minimálbérről - jelentette be Dobrev Klára. A DK európai parlamenti képviselője azt is mondta, hogy a párt kezdeményezését az Európai Bizottság is támogatja, ugyanakkor azt tapasztalják, hogy a magyar kormány ebben nem akar részt venni.

Néhány órával ezelőtt elérhető lett Dobrev Klára online konzultációja az európai minimálbérrel kapcsolatban. Miután megadtuk az adatainkat jönnek a kérdések.

Például, hogy: A legelterjedtebb elképzelés szerint az egyes országok minimálbérének legkisebb összege az átlagkereset 60%-a lenne. Ennek alapján a nettó minimálbér összege Magyarországon 144 ezer forint lenne a jelenlegi 107 ezer forint helyett. És itt következik három válaszlehetőség.


A politikus az európai minimálbérről többször beszélt a kampány alatt is, mostanra a kérdés pedig szerinte bekerült az európai politika fősodrába. A bizottság vezetője vitára bocsátotta ugyanis az első anyagát az erurópai minimálbér szabályozása ügyében. 


"Mivel azt tapasztaltam, hogy a magyar kormány nem akar részt venni ebben a konzultációban, ezt egy rendkívül veszélyes magatartásnak tartom, azért, mert így a magyar emberek, a magyar állampolgárok véleménye nem tud ebben a korai szakaszban sem megjelenni, márpedig az az érdekünk, hogy olyan szabályozás szülessen ami mindenkinek jó, nekünk magyaroknak is." - nyilatkozta Dobrev Klára európai parlamenti képviselő.

A DK gazdasági szakértője elmondta a minimálbér emelkedése emelné az átlagkereseteket is, bár szerinte még fontosabbak a középértékű keresetek .

"Magyarországon az átlagkereset viszonylag jól mutat, de a medián keresetek, a közép értékű keresetek azok az átlagkeresetnél 20%-al alacsonyabban, ez azt jelenti, hogy a görbe felett rengeteg vannak alatta kik alacsony bérűek, és kevesen vannak fölötte, akik magas bérűek." - fejtette ki Dávid Ferenc gazdasági szakértő.

A CEU közgazdászprofesszora híradónknak elmondta, itthon nagyon sokan kevesebbet keresnek annál, mint, amit egy osztrák, vagy egy német alapon számított minimálbér jelentene. Így ha bevezetnék az egységes európai minimálbért, közülük sokan elveszítenék az állásukat.

"Nagyon egyszerű példát mondjak, egy kisboltban nem tudnak annyit kitermelni, különösen ha minden adót befizetnek, akkor ennek megfelelő bért fizessenek, úgyhogy az biztos, hogy nem azt a hatást érné el, amit gondolnának." - mondta Csaba László, CEU közgazdászprofesszor.

Kerestük az ügyben a Pénzügyminisztériumot, ám adásunkig nem kaptunk választ.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink