Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-04 12:16:00

Balog Zoltán elárulta, miben világbajnok Orbán és hogyan “hiszterizálta” őt is

“Ha kell, a kislánya iskolájának a portásától, alternatív elemző csoportoktól, a roma barátaitól, a főorvostól, egy óvónőtől, a házukon dolgozó kőművestől vagy akár a feleségétől, de mindig begyűjti az információkat. Rengeteg alternatív csatornája van” - mondta Balog Zoltán Orbán Viktorról az Indexnek adott interjújában, elárulva azt is: a köztévés Karácsony-interjút nem nézte végig, “mert nem bírta”.

Balog Zoltán elárulta, miben világbajnok Orbán és hogyan “hiszterizálta” őt is
Balog Zoltán, fotó: MTI

Balog Zoltán interjút adott az Indexnek, és ebben arról is beszéltek, hogy vannak olyan vélekedések, miszerint Orbán Viktor a “ jó király”, csak a tanácsadói rosszak, és nem találkozik eléggé a valósággal. Balog Zoltán, aki évekig a kormányfő EMMI-t vezető minisztere volt, a kérdés kapcsán nyíltan beszélt saját személyes élményeiről is.

Orbán Viktor folyamatosan azzal „hiszterizált” engem is személyesen, és más minisztereket is, hogy mindig megvoltak az alternatív csatornái arra, hogy megtudja, mi a valós helyzet egy területen, ahol adott esetben egy minisztériumi jelentés elfedi a hibákat, és kiemeli azokat a tényeket, amelyek az ő igazát támasztják alá - jelentette ki az interjúban. Mint mondta,

“a miniszterelnök ebben mindig világbajnok volt. Ha kell, a kislánya iskolájának a portásától, alternatív elemző csoportoktól, a roma barátaitól, a főorvostól, egy óvónőtől, a házukon dolgozó kőművestől vagy akár a feleségétől, de mindig begyűjti az információkat. Rengeteg alternatív csatornája van”

- tette hozzá.

Mit mondott Orbán Viktor a Fidesz elnökségi ülésén a vitában?

Ezen túlmenően az interjúban Balog Zoltán a Fidesz-elnökségi ülésén elhangzottakról is beszélt, annak kapcsán, hogy a 2018-as választások után jelent meg az Idők jelei című, keresztény konzervatív értelmiség által jegyzett kiadvány, melynek a bemutatóján ő azt mondta: végre egy méltányos és őszinte kritika, hiszen a füzet tartalmazott olyan megállapításokat is, miszerint „egyes gazdasági szereplők gazdagodásának mértéke aláássa a közéleti szereplők hitelességét”. Balog Zoltán elárulta, hogy bár volt a kiadvány kritikusabb megállapításairól vita a Fidesz elnökségében, a miniszterelnöknek az volt a véleménye: “teljesen rendben van, és folytassuk ezt a munkát. Két kötetet személyesen adott át neki Osztie Zoltán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének akkori elnöke. Az elsőt Orbán Viktor mutatta be egy konferencián”.

Erő nélkül nem lehet politizálni

Arra, hogy a keresztény embertől távol áll az erőből politizálás Balog Zoltán közölte: ”nem értek egyet ezzel a mondattal. Erő nélkül nem lehet politizálni“. De mint hozzáteszi: ezért is van inkább otthon az egyházi világban, mert a politikában számos esetben valóban olyan eszközöket kell használni, és olyan módon kell az ellenfél fölé kerekedni, amely a keresztény értékrend alapján megkérdőjelezhető. “Mindaddig, amíg ezek az eszközök nem kerülnek olyan súlyba, hogy a kormányzás értelmes és jó céljait elhomályosítsák, addig az ember ezt lenyeli. Amikor pedig úgy gondolja, hogy ez már nem így van, akkor fel kell emelnie a hangját. Az Orbán kormány esetében nem ez a helyzet” - jelentette ki.

A volt EMMI-miniszternek az a véleménye, hogy “2010 óta Orbán Viktor kormányai olyan pozitív változásokat hoztak az országban, amelyek messze felülírják, hogy milyen, számomra nem mindig tetsző eszközöket is használnak. Családpolitika, romaintegráció, de a migráció kérdése is ide sorolandó. Az, hogy Európában senki nem mondta ki ilyen határozottan, hogy a migráció – ami csak most kezdődik igazán – tönkre fogja tenni ezt az egész kontinenst”.

Gyöngyöspata

Balog Zoltán az interjúban hangsúlyozza, hogy másfél éve főállású református lelkész, visszatért az egyházi szolgálatba.

A miniszterelnöki biztosság elsősorban háttérmunkát jelent: feljegyzéseket készít a miniszterelnöknek, társadalmi ügyekkel kapcsolatos vélemény formálásában segíti.

A gyöngyöspatai szegregációs per kapcsán, valamint Orbán Viktor reakcióját értékelve Balog Zoltán kijelentette: az egészen biztos, hogy sérül az emberek igazságérzete, ha meghallják, hogy van egy önkormányzat, amelynek az évi 40 milliós költségvetésből 80 milliót kell kifizetnie valamiért, ami 2013-ban probléma volt, és nem orvosolták megfelelően – vagy talán elődeik hozták létre. “Hogy ezt a miniszterelnök így tette szóvá, arról nem kérte ki a véleményemet. Én nem így beszéltem volna erről”. De mint mondta, nincs kifogása a miniszterelnök megállapításai ellen, mert a történetet “nem a miniszterelnök emelte országos üggyé, hanem önök” - utalt a sajtó szerepére. 

Balog Zoltánt kérdezték még Mészáros Lőrinc gazdagodásáról, a köztévés Karácsony interjúról is - amit nem bírt végignézni -, de Tibi atya szokásos fordulatáról is elmondta a véleményét. A teljes interjút itt olvashatják el.

Ajánlom

További belföldi híreink