Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-03 18:41:00

Kiderült, Tusknak ez a véleménye a Fideszről

“Elég kritikus” - Tusk ezt mondta Brüsszelben, amikor megkérdezték, mi a véleménye a Fideszről. Orbán Viktor sok-sok megbeszélése után - Von der Leyen, Salvini, Merkel, AKK - csak február végén egyeztet Tuskkal, aki sajtóinformációk szerint a Fidesz kizárására hajlott volna. Ma megerősítették: marad a Fidesz felfüggesztése. De jövőre kongresszust tart a Néppárt - és etikai kódexet fogad el.

Kiderült, Tusknak ez a véleménye a Fideszről

“Elég kritikus” - ezt a Néppárt mai politikai gyűlésére igyekvő Donald Tusk mondta Brüsszelben a folyosón, amikor a Hír Tv tudósítója megkérdezte tőle, mi a véleménye a Fideszről. A Fidesz felfüggesztése miatt Orbán Viktor nem volt ott a néppárti tanácskozáson, a miniszterelnök sok-sok februári megbeszélése után - Von der Leyen, Salvini, Merkel, AKK -  a Privatbankar.hu információja szerint csak a hónap végén egyeztet Tuskkal. A Néppárt elnöke sajtóinformációk szerint a Fidesz kizárására hajlott volna, de ma megerősítették: marad a Fidesz felfüggesztése, határozatlan ideig. Ez nem meglepetés, a múlt héten az EPP egyik alelnöke már a Twitterre kiírta mi lesz a Néppárt elnökének a személyes álláspontja. Tusk múlt heti körtelefonja során ugyanis kiderült: nincs meg a Néppártban a többség a Fidesz kizárásához. 

Siegfried Muresan, a néppárti frakció román alelnöke ma azt twitterezte: Budapesttől  függ a Fidesz-Néppárt jövőbeni kapcsolata. De többé nem lesz kompromisszum az európai és a néppárti alapértékeket illetően. 

Jön a kongresszus - etikai kódex a Néppártban 

Viszont ma az is eldőlt a Néppárt brüsszeli tanácskozásán - ezt Aura Salla, a finn Nemzeti Koalíció pártjának elnöke írta ki Twitterre - hogy jövőre kongresszust tart a Néppárt, és etikai kódexet fogad el. 

Ezt a Welt an Sonntag már tegnapi cikkében jelezte, erről itt számoltunk be

“Hosszú február” 

Március 2-án azonban, a Néppárt következő politikai gyűlésén már napirenden lesz a Fidesz elhúzódó felfüggesztése, és eldőlhet a Fidesz sorsa is. 

Orbán Viktor addig is számos fontos találkozót bonyolít, mozgalmas napjai lesznek. A miniszterelnök január 9-én a Kormányinfó sajtótájékoztatóján az ATV kérdésére a tervezett Tusk találkozó kapcsán már jelezte, előtte másokkal is egyeztetne szeretne, Kurz osztrák kancellárral, és von der Leyennel is. Már mindkét találkozó megvolt, Kurz kancellárral Prágában konzultál, Ursula von der Leyennel pedig ma Brüsszelben - bár Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnökének a tájékoztatása szerint európai kérdésekről tárgyaltak. 

Ma Rómában Orbán Viktor a Liga elnökével, a bevándorlás-ellenes volt olasz belügyminiszterrel, Salvinival is egyeztet, de  - mint a hétvégén nyilatkozta - nem készül annak bejelentésére, hogy a Fidesz kilép a Néppártból. Az európai konzervatívok, az ECR  frakcióvezetője is ott lesz a holnapi római konferencián, és az olasz Giorgia Melonival is egy színpadon szerepel a minisztelnök, de új pártszövetséget sem tervez bejelenteni. Orbán  Viktor Rómában Silvio Berlusconival ( Forza Italia ) is megbeszélést folytat, és Conte olasz miniszterelnök is fogadja. 

Merkel szava lesz a döntő 

Az atv.hu csütörtökön számolt be arról, hogy Orbán Viktor február 10-én Berlinben találkozik Merkel kancellárral és külön megbeszélést folytat a CDU elnökével, védelmi miniszterrel is - a téma a Fidesz-Néppárt konfliktus. A sok-sok megbeszélés közül nyilván Merkel véleménye/szava nyom a legtöbbet a latba, hogy végül is marad-e a Fidesz a Néppártban vagy távozik. 

A Fidesz-Néppárt viszonyról és Orbán Viktor sűrű napjairól itt irtunk.

Ajánlom

További belföldi híreink