Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-02 13:34:00

Welt am Sonntag: Orbán a Fidesz-Néppárt vitáról is beszélne Merkellel

A Welt am Sonntag információi szerint Orbán Viktor az Angela Merkellel tervezett megbeszélésen azt is meg szeretné vitatni, hogy a Fidesz továbbra is az Európai Néppárt tagja lehet-e, és milyen körülmények között. A német lap is azt írja: február 10-én lesz az Orbán-Merkel találkozó Berlinben.

Orbán Viktor miniszterelnök külön-külön megbeszélést kíván folytatni Berlinben Angela Merkel kancellárral és Annegret Kramp-Karrenbauerrel, a CDU elnökével- aki egyúttal a német védelmi miniszter is- a Fidesz néppárti tagságával kapcsolatos vitáról - írja a Welt am Sonntag. A vasárnapi német lap is úgy tudja, hogy Orbán Viktor február 10-én találkozik Merkellel és a CDU elnökével is.

Az atv.hu csütörtökön számolt be róla - magyar kormányzati források alapján -, hogy február 10-én lesz az Orbán-Merkel találkozó, és hogy a magyar miniszterelnök Annegret Kramp-Karrenbauerrel is megbeszélést folytat, emellett találkozik Berlinben a sajtó képviselőivel is, az előzetes tervek szerint előadást tart újságíróknak.
A Welt am Sonntag információi szerint Orbán Viktor a Merkellel tervezett megbeszélésen azt is meg szeretné vitatni, hogy a Fidesz továbbra is az Európai Néppárt (EPP) tagja lehet-e, és milyen körülmények között.

Új megoldás a Néppártban?

A német lap értesülése szerint új ötlet terjed a vezető német kormánypártban, a CDU-ban a Fidesszel kapcsolatos elhúzódó, ”fárasztó konfliktus” megoldására.  Az egyedi, “esettanulmányos”, három bölcs általi értékelés/jelentés helyett egy olyan megoldás vetődött fel, hogy  az EPP alapelveit és értékeit rögzítsék egy írásos dokumentumban, és így kiderül a Fidesz „hozzáállása” is. Ez a jövőben nemcsak Orbán Viktor pártja a viselkedésének a mérésére lesz használható, hanem általános mérce lesz, jogi vonatkozásban is az Európai Néppártban - derül ki a Welt am Sonntag cikkéből.

A lap azt is írja, hogy a CSU figyelmeztetését a Fidesz kizárását illetően Monika Hohlmeier, az Európai Parlament CSU képviselője úgy fogalmazta meg: "A Fidesznek képessé kell válnia arra, hogy az EPP-ben maradjon”. A cikk szerint Orbán Viktor kormánya a gazdasági kapcsolatokat illetően “példaértékű”, viszont a jövőben egyértelműen a  jogállamiság mellett kell állnia.

Ajánlom

További belföldi híreink