Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-30 13:02:00

Origo: félmilliárdot keresett Magyar György irodája a börtönbizniszen – reagál az ügyvéd

Magyar György több mint félmilliárdot kaszált a börtönbiznisszel – írja az Origo. Az ügyvéd az atv.hu-nak nyilatkozva ironikusan megjegyezte: ő hozta meg a bírói határozatokat és azt fideszes kétharmaddal jóváhagyott törvényt is, amely a kártalanítási perek alapját képezi.

Origo: félmilliárdot keresett Magyar György irodája a börtönbizniszen – reagál az ügyvéd
Magyar György

Az Origo olyan listát tett közzé, amely pontos adatokat közöl arról, hogy az utóbbi hetekben a közéletet uraló „börtönbizniszben” (azaz a börtönkörülmények miatt az elítélteknek megítélt kártalanítások ügyében) mennyi pénzt nyertek el a magyar államtól azok az ügyvédek és ügyvédi irodák, akik kártalanítási perben képviseltek elítélteket. A lap szerint Magyar György és irodája volt ennek az egyik legnagyobb nyertese azzal, hogy összesen több mint félmilliárdot, egészen pontosan 544 millió forintot perelt ki az államból. Az iroda összesen 419 ilyen ügyet intézett – jegyezte meg az Origo.

Az atv.hu kereste az ügyvédet, aki elmondta, hogy ő maga javasolta, hogy ne az ügyvédi irodákat interjúvolják a kifizetésekkel kapcsolatban, az ügyvédi titok miatt ugyanis erről semmiféle tájékoztatást nem adhatnak.

Magyar György azt is megjegyezte: ha esetleg az irodája úgymond a NER-hez tartozó ügyfeleket képviselne, akkor nekik sem esne jól, ha nyilvánosságra hoznák az ügyfél és ügyvéd közötti kapcsolatról szóló, ügyvédi titkot képező bizalmas információkat.

A konkrét állításra vonatkozólag Magyar az atv.hu-nak azt mondta: az ominózus cikket nem olvasta, de ha azt tartalmazza, hogy az Igazságügyi Minisztérium milyen összegeket utalt ki az ügyvédeknek, akkor ehhez semmit nem tud hozzáfűzni. Nyilatkozatát Magyar György utóbb azzal egészítette ki: az ügyvédeknek és ügyvédi irodáknak kiutalt összegek nem az ügyvédi munkadíjak, hanem az elítélteknek járó kártalanítások összegei.

Véleménye szerint ezért jogsértő azt a hamis látszatot kelteni, hogy ezek az összegek a listán szereplő 65 jogi képviselő díjazása lenne. 

Változatlanul állítja azonban, hogy az irodájuk 2017 óta nem vállal újabb börtönkártalanítási ügyet, és hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága által a magyar igazságügyi szervekre hárított ügyeket kellett kezelniük.

 

Magyar György ironikusan megjegyezte azt is:

„Őszinte beismerő vallomást teszek. Én zárattam börtönbe a rabokat. Én fordultam a nevükben Strasbourghoz. Én hoztam strasbourgi ítéletet, hogy Magyarország változtasson a börtönkörülményeken, és fizessen kártalanítást. Ezek után én hoztam törvényt fideszes kétharmaddal, hogy a magyar bíróságok miként ítéljék meg az elítéltek kártalanítását. Természetesen én hoztam meg a magyar bírói határozatokat, hogy kinek mennyit kell kezelni, de az már nem én vagyok, aki ezeket a jogerős bírói ítéleteket nem akarja végrehajtani”.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink