Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-29 19:15:00

Lehet, hogy az ön hozzátartozóit is félelemben tartják ezek a csalók

Unokázós bűnbandára csapott le a Budapesti Rendőr-főkapitányság speciális egysége. Az ATV Start című műsorában a rendőrség alosztályvezetője elárulta, hogy újszerű módszerekkel közelítettek az ügyhöz.

 

 

Mint ismert, unokázós bűnbandára csapott le a Budapesti Rendőr-főkapitányság speciális egysége. A police.hu beszámolója szerint a bűnszervezet jellemzően idős embereket fosztott ki. Több mint 43 millió forintnyi pénzre és ékszerre tett szert így. A rendőrök eddig 18 embert hallgattak ki, és további öt személyt keresnek jelenleg is. Több esetben az is kiderült, hogy a csalók, rokonok. Általában a nők között van testvéri kapcsolat, de élettársaik is részt vettek a szervezésben. Közel egy éven át, 2018 augusztusától 2019 júniusáig gyakoroltak törvénysértő magatartást.

A csalók mindig ugyanazt a sémát alkalmazták. Külföldi telefonszámról csörögve az idősek unokáinak adták ki magukat. Majd balesetre hivatkozva igyekeztek pénzt kérni a kiszemelt áldozattól. A sértettek végül a bűnbanda tagjaival is találkoztak, de nem azzal, akivel korábban beszéltek. Az idős emberek ekkor adták át a pénzt a csalóknak, ami több kézen át végül a szervezet irányítóinál kötött ki. A nyomozók több alkalommal is rajta ütöttek a futárokon, amikor azok a pénzért mentek. Jelenleg többeket elfogatóparancs alapján köröznek.

Nagy-Kovács Dávid, a BRFK Nyomozó Főosztály Vagyonvédelmi Osztály Betörési Alosztály vezetője az ATV Start című műsorában elmondta, hogy a még körözött öt személy közül, négyen a bűnszervezet vezetői. Ellenük nemzetközi, illetve haza elfogatóparancs van érvényben, így ha igazoltatják őket bárhol, azonnal intézkedni tudnak a rendőrök.

Újszerű módszerekkel közelítette meg a rendőrség ezt a bizonyos unokázó elkövetési módot – árulta el a BRFK alosztályvezetője. Magát ezt a nyomozócsoportot 2018 novemberében hozta létre Budapest rendőrfőkapitánya, mert azt tapasztalták, hogy az elkövetések kerülettől függetlenek, és mivel egy adott kerület csak a saját területén nyomozhat, így nincs lehetőség átlátni az egész rendszer működését. Olyan formában működtek például – avatott be a részletekbe Nagy-Kovács Dávid, hogy a nyomozócsoport a bejelentésekről közvetlenül a tevékenységirányítási központtól kapták az információkat. Ebben a formában pedig rögtön tudtak reagálni az elkövetők elfogása érdekében – tette hozzá a rendőrségi alosztályvezető.

Arra a kérdésre, hogy miért nem ismerték fel a sértettek, hogy nem családtaggal van dolguk, Nagy-Kovács Dávid azt mondta, az elkövetés fontos része, hogy folyamatosan stressz alatt tartják a hívott felet. Ha éjszaka megcsörren a telefon, akkor azonnal rázúdítanak a kiszemeltre egy nagy adag információköteget, és leírják, mekkora bajba kerültek. Mivel este, váratlanul történik a telefonhívás, egyszerűen nincs idő gondolkodni – jelezte a rendőrségi szakember. Sokszor ráadásul manipulálják a hívást, hogy elváltoztatják a hangukat, mintha arcon sérült volna meg, így még hang alapján is nehéz felismerni, hogy nem családtagról van szó.

A rendőrség információja szerint az eddig legmagasabb pénzösszeg, amit egy sértettnek kellett kifizetnie, az 2,4 millió forint volt. Összesen egyébként 33 érintettje van az ügynek, akiktől összesen 40 millió forintot csaltak ki.

A pénzt egyébként utalással vagy egyéb pénzküldési szolgáltatással juttatják el az állítólagos családtagnak, ha azonban készpénzben adják oda a pénzt, akkor azért mindig csak egy futár érkezik.

Nagy-Kovács Dávid emlékeztetett a rendőrség felvilágosító kampányára, amelyben elmondják, hogy ne hagyják az érintettek, hogy a telefonbeszélgetés közben eltereljék a figyelmét, illetve, hogy merje lerakni a telefon.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink