Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-29 09:22:00

Nézőpont: jelentős Fidesz-fölény, stagnáló ellenzék

A Fidesz-KDNP országos listájára a biztos szavazó pártválasztók 50 százaléka szavazna egy most vasárnapi voksolás esetén. A kormánypártok népszerűsége töretlen, az ellenzék házon belüli versenyét a Momentum Mozgalom vezeti, őket a választási részvételüket biztosra ígérők 13 százaléka támogatja, míg a Jobbik és a DK fej-fej mellett állnak 10-10 százalékkal - derül ki a Nézőpont Intézet reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Nézőpont: jelentős Fidesz-fölény, stagnáló ellenzék
Fotó: MTI

A Fidesz-KDNP a leadott listás szavazatok 50 százalékát szerezné meg egy most vasárnapi választáson. A kormánypártok magas népszerűsége stabil, 2020 januárjában is minden második aktív pártválasztó (50 százalék) a Fidesz-KDNP-vel szimpatizált. Emiatt látható, hogy nemcsak a győri megismételt időközi polgármesterválasztást nyerte meg kényelmes többséggel a Fidesz-KDNP jelöltje, hanem a kormánypártok egy aktuális országos választáson is magabiztos győzelmet aratnának.

Az ellenzéki pártok támogatottsága az önkormányzati választások óta stagnált, elmozdulásokat csak az egyes pártok szavazótáborának aktivitása miatt lehetett látni.

forrás: nézőpont intézetForrás: Nézőpont Intézet Az ellenzéki pártok közül a Momentum listája 13 százalékot szerezne egy most vasárnap tartandó választáson. A magyarországi parlamenti képviselettel nem rendelkező erő 3 százalékponttal előzi meg Gyurcsány Ferenc pártját, a Demokratikus Koalíciót (10 százalék), valamint a hétvégén elnöki székbe került Jakab Péter vezette Jobbikot (10 százalék). Az MSZP-P szövetség (5 százalék) szavazótáborának mérete alapján ezúttal sem tudná átlépni a két párt közös listaállítása esetén érvényes 10 százalékos bejutási küszöböt, sőt támogatottságuk annyira lecsökkent, hogy önerőből egyik párt sem jutna parlamenti mandátumhoz. Az MSZP ugyanis 4, a Párbeszéd pedig 1 százalékon áll a választási részvételüket biztosra ígérők körében. Hasonló gondokkal küzd több ellenzéki párt is: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az LMP 4-4 százalékos támogatottsággal bír, a Mi Hazánk Mozgalom pedig 3 százalékot kapna listán most vasárnap.

A fenti eredmények alapján látható, hogy kettő, de még egy közös ellenzéki országos lista sem jelentene győzelmet az ellenzéki pártok összefogása esetén.

A Fidesz 50 százalékos eredményét a hét potenciális ellenzéki platformot (Momentum Mozgalom, DK, Jobbik, MSZP-P, MKKP, LMP) összefogó együttes lista sem érné el. Sőt, egy esetleges közös ellenzéki lista támogatottsága is elmaradhat az egyes ellenzéki pártok külön-külön mért támogatottsági adatainak összegétől.

A teljes népesség körében a Fidesz-KDNP támogatottsága jelentős (41 százalék), a kormánypártokon kívül ugyanis egyetlen egy politikai párt sem ért el kétszámjegyű eredményt. A korábban látott Momentum-előny itt elapad, ami mutatja, hogy aktívabbak ugyan a párt szimpatizánsai, de a teljes népesség körében százalékra pontosan annyian vannak, mint a Jobbik (8 százalék) bázisa, és a DK (7 százalék) lemaradása is csak 1 százalékpontnyi ebben a dimenzióban. Az MSZP-P, az MKKP 4-4 az LMP 3, a Mi Hazánk pedig 2 százalékon áll a teljes népesség körében.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2020. januárjától új, az alábbi módszertannal készült: 2020. január 10. és 16. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink