Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-29 12:32:00

Módosították a fővárosi önkormányzat szmsz-ét, a Fidesz tiltakozik

Módosította Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát (szmsz) a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

Módosították a fővárosi önkormányzat szmsz-ét, a Fidesz tiltakozik
Karácsony Gergely főpolgármester, fotó: MTI

A képviselők 18 igen szavazattal, 6 nem ellenében és 7 tartózkodással támogatták a szmsz módosítását.

A javaslat vitájában Karácsony Gergely kiemelte: a módosítás célja, hogy a korábbinál demokratikusabb működjön a Fővárosi Közgyűlés, továbbá biztosítsák a részvételiséget és az átláthatóságot.

A választópolgárok közvetlen részvételének lehetőségét szeretnék bővíteni, továbbá az új szabályzattal jelentős mértékben kiterjesztik az ellenzék ellenőrzési jogait, például bevezetik a napirend előtti felszólalás lehetőségét - közölte a főpolgármester.

Hangsúlyozta, hogy az szmsz módosítása minden politikai szereplőnek tágítja a mozgásterét és egyúttal a választópolgárokét is.

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője ezzel szemben arról beszélt, hogy szerintük az szmsz-tervezet nem biztosítja az alapvető demokratikus jogokat, korlátozza a képviselői jogokat, "erősen autoriter" ülésvezetést tesz lehetővé a főpolgármesternek a közgyűlésben, és több ponton is "szembemegy" az önkormányzati törvénnyel.

A városvezetés az előterjesztéshez befogadta a Fidesz-KDNP több módosító javaslatát is.

Tekintse meg a főpolgármesterrel készült korábbi interjúnkat:

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink