Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-29 19:12:00

Magyar betegről még nem tudni, de már most érezni a koronavírus hatását hazánkban

Riadalmat keltett egy kínai pilóta, aki kedd este lázasan érkezett Budapestre. Azonnal elkülönítették, a vizsgálatok azonban kiderítették, hogy nem az új koronavírus okozta a betegségét. Közben egyre kevesebben érkeznek Kínából Magyarországra. A csoportos utazások betiltását már a magyar szállodák is érzik.

Magyar betegről még nem tudni, de már most érezni a koronavírus hatását hazánkban

A Szent László Kórházban kezelik a kínai pilótát, aki kedden este érkezett Budapestre. A férfi már a repülőgépen rosszul érezte magát, magas láza volt, landolás után azonnal elkülönítették. Az EMMI közleménye szerint, a férfi állapota reggele javult, láztalan és tünetmentes volt. A vizsgálatokból az is kiderült, hogy nem az új koronavírustól betegedett meg.

Magyarországon egyelőre nem vezettek be szigorításokat a repülőtéren, Kínában viszont minden utazót ellenőriznek. Gyarmati Zoltán néhány órája érkezett vissza az ázsiai országból. Cége parkolási rendszert működtet, több városban, ezért rendszeresen jár Kínába. Mostani útján azonban sok változást tapasztalt.

„Meglepő, hogy nagyon üresek a repülőjáratok, maga a repülőtér is, nagyon komolyak az ellenőrzések, tehát van hőkamera a repülőtereken. Látszik, hogy ellenőrzik, nézik az összes utast, hogy adott esetben fertőzött-e, beteg-e”

- nyilatkozta az ATV Híradójának Gyarmati Zoltán.

Azt mondja, nagyon szervezetten működik a védekezés és a tájékoztatás is. Már a repülőgépen elmondták mire kell figyelniük. A cége több száz kínait alkalmaz, az önkormányzatok utasítására, biztosítaniuk kell számukra a fertőtlenítőszert és a maszkokat.

Magyarországon nagyjából 30 ezres kínai közösség él. A legnagyobb kínai ünnep, a Hold újév ellenére, nem jellemző, hogy tömegesen indulnának, haza. Követve a magyar szokásokat a nyári iskolai szünetre teszik az utazásaikat. A magyar nyelvű kínai hetilap főszerkesztő-helyettese azt mondja, figyelik a vírussal kapcsolatos fejleményeket.

„Kína Budapesti nagykövetsége, a vírus megjelenése után azonnal kiadott egy figyelmeztetés a Magyarországon élő kínaiaknak. Ebben azt javasolják, hogy akik mostanában érkeztek vissza Kínából, 2 hétig ne menjen közösségbe, fokozottan tartsák be a higiéniai előírásokat, és baj esetére megadták a kórházak elérhetőségeit”

- mondta Ouyang Yanquing.

Magyarországra évente több tízezer kínai turista érkezik, európai körutazásuk keretében általában 2 napot töltenek itt. A kínai kormány hétfőtől leállította a csoportos be és kiutazásokat. Ennek hatását már a magyar turizmusban is érzik - mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Hangsúlyozta: a kínai hatóságok által bevezetett hétfői utazási tilalom kihatással van a forgalomra, tehát csoportos turizmus esetében 15-20 százalékos lemondást lehet látni, ez az elkövetkezendő egy-két hetet érinti.

Kína a nyolcadik azon országok listáján, ahonnan a legtöbb turista érkezik Magyarországra.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink