Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-29 08:39:00

Fürjes a Lánchídról: 6 milliárd a keret, Karácsonyék lépjenek fel a túlárazás ellen!

A Fővárosi Közgyűlés ma tárgyal a Lánchíd felújításáról. Fürjes Balázs államtitkár ma egy Twitter-üzenetben erősítette meg, nem ad többet a kormány a 6 milliárdnál. De tanácsokat is ad Karácsonyéknak: érjenek el jobb árat a közbeszerzésen, például.

Fürjes a Lánchídról: 6 milliárd a keret, Karácsonyék lépjenek fel a túlárazás ellen!
Fürjes Balázs, Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár
“Lánchíd:a kormány 6 milliárd Ft-ot ígért Tarlósnak, tartjuk. A Városháza lépjen fel a túlárazás ellen, érjen el jobb árat a közbeszerzésen! A 6Mrd akkor sem csökken. Árfelülvizsgálat, szigorú, transzparens licit, optimálisabb műszaki tartalom, munka. Vannak lehetőségeik, éljenek velük!” - twittelte kevéssel ezelőtt Fürjes Balázs Budapestért felelős államtitkár.

Az időzítés nem véletlen: ma tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés a Városháza Lánchíd felújításával kapcsolatos előterjesztését.

Az már korábban kiderült, hogy a főváros a kormánytól a korábban megítélt 6 milliárd forintos támogatáson túl nem számíthat több pénzre. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök is egyértelművé tette az ATV kérdésére a januári kormányinfó sajtótájékoztatóján. Azóta a kormányoldalon a Budapest Fejlesztési Központ közleménye, de Fürjes Balázs is elmondta: Tarlós István a kormánytól 6 milliárd forint támogatást kért a munkálatokra, ez az összeg Karácsony Gergelynek is rendelkezésére áll.

El kell dönteni, hogy a mostani közbeszerzési eljárásban egy tárgyalásos szakaszban próbáljuk meg csökkenteni a költségeket, vagy új közbeszerzést kell kiírni - reagált minderre Karácsony Gergely főpolgármester.

A mostani közbeszerzés eredményes lezárásához a kormány által ígért 6 milliárdon felül még négymilliárd forint támogatásra lett volna szüksége Budapestnek, és ez csak a Lánchíd felújítására vonatkozott volna. Az Alagút rekonstrukciójának elhalasztásával kívánják mérsékelni a költségeket.

Karácsony Gergely társadalmi párbeszédet is kezdeményez a Lánchíd forgalmi rendjéről is, a forgalom korlátozásával a gyalogoshíd jelleget erősítenék. A dolgok jelenlegi állása szerint azonban a hídfelújításra nincs elég pénz, még akkor sem, ha az Alagút felújítását leveszik a napirendről.

Ajánlom

További belföldi híreink