Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-30 05:50:00

Fenntartóváltás jöhet a Semmelweis Egyetemnél

A Semmelweis Egyetem működtetésébe is bevonnák a magántőkét, ami Palkovics László miniszter szerint lényegében fenntartóváltást jelent. Az egyetem szerint a klinikákon zajló betegellátást az átalakítás után is az állam finanszírozza majd, és a térítésmentes orvosképzés létszáma sem változna.

Fenntartóváltás jöhet a Semmelweis Egyetemnél

2018-ban még a Corvinus Egyetem finanszírozásának átalakítása miatt tiltakoztak. A oktatási intézmény működtetését 2019-ben egy állami alapítású alapítvány vette át. A Corvinusra korábban az államháztartási törvény szabályai vonatkoztak, ami a kormány szerint nem tette lehetővé a rugalmas működést és a vállalati források hatékony bevonását.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter akkor azt mondta: szeretnék, ha a magyar egyetemek ugyanolyan feltételek mellett tudnának működni, mint egy más országban működő egyetem, vagy mint egy Magyarországon működő magánegyetem.

Palkovics László egy szerdai lapinterjúban már arról beszélt, hogy a Semmelweis Egyetem lenne a következő, ahol megvizsgálják, mit jelentene ez a működési mód. A miniszter azt mondta, a változással nem csökkenne a térítésmentes férőhelyek száma, csak más csatornán kerülne az intézményhez a hallgatók képzési díja.

A HÖOK szerint  a Semmelweis Egyetemnél, és a többi intézménynél is más-más típusú modellváltás jöhet, mert mindenhol más a működési struktúra.

A HÖOK sajtófőnöke, Budai Marcell azt mondta, szerinte alapvetően a minőségi egészségügyi oktatásnak elengedhetetlen része, hogy ezek az egyetemek önálló klinikákkal rendelkezzenek.

"Így a Semmelweis esetében különösen bonyolult lesz megejteni, hiszen csak akkor lesz ez egy megfelelően működő modell, amennyiben az egyetem a klinikáit is meg tudja tartani"

- vélekedett Budai Marcell.

A Semmelweis Egyetem híradónk megkeresésére azt írta: becslések szerint évente minimum hét százalékkal bővül az egészségpiac, a betegellátásra épülő kutatásfejlesztésében óriási lehetőség van. Ezért megkezdődött egy, a Semmelweis Egyetemre szabott, rugalmasabb, minőségi elvárásokat meghatározó, és teljesítményalapú fenntartói modell kialakítása. Az Egyetem klinikáin folyó gyógyító munka továbbra is a közfinanszírozott betegellátás keretében valósul meg, és az államilag finanszírozott hallgatói keretszám továbbra is megfelel majd a hazai egészségügyi ellátás növekvő igényeinek.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink