Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-29 18:13:00

Eljárás indult öt migráns ellen, akik áttörték a kerítést Röszkénél

Kedden vették őrizetbe őket, miután áttörték a kerítést a röszkei kishatárátkelőnél, hogy bejussanak Magyarországra. Két szír, két palesztin és egy algériai férfit vettek őrizetbe. Pintér Sándor az esettel kapcsolatban kedden azt mondta: meg kell vizsgálni, hogy a jelenlegi határvédelmi rendszer megfelel-e az új kihívásoknak. Ha nem, tíz napon belül változtatni kell rajta.

Eljárás indult öt migráns ellen, akik áttörték a kerítést Röszkénél

A gyalogos folyosó melletti terelőkövekre már nem telepítettek újabb drótkerítést a határon, de oldalt a kerítés tetejét, valamint az utat elzáró kapukat gyodával, vagyis gyorstelepítésű drótakadállyal erősítették meg. Gyakorlatilag nem lehet komolyabb sérülések nélkül átmászni rajta.

Kedd hajnalban nagyjából 60-70 menekült döntötte le az eredeti drótkerítést a kishatárátkelő horgosi oldalán. Ezután egymás után ugrottak be a határátkelő területére. Végül a szolgálatban lévő fegyveres biztonsági őrök figyelmeztető lövései miatt a többségük visszafordult és Szerbia irányába menekült el. Néhányan azonban megpróbáltak továbbjutni, de a rendőrök mindenkit őrizetbe vettek.

A rendőrség közleményében azt írta: összesen öt embert fogtak el, közülük négy ember ellen tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése miatt indult eljárás. Ötödik társuk ellen csak a tiltott határátlépés miatt folyik eljárás. Mindannyian beismerő vallomást tettek.

A történtek másnapján már zavartalanul üzemelt az átkelő. Bakondi György azonban még kedden a helyszínen azt mondta: a fiatal férfiak szervezett, erőszakos módon próbáltak meg bejutni Magyarországra, de működött a határvédelem.

„Nem tudtak találkozni esetleges embercsempészekkel, akik az ország belső területein, de a határ közelében várhatták őket. Az áttörési kísérlet, az szervezettségre utal, hiszen azért egy nagy létszám egyszerre egy időben, helyismeretre utal, hiszen kellett, hogy ismerjék az itteni helyzetet és szituációt, gyenge és erős pontokat”

- mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Az esettel kapcsolatban Pintér Sándor azt mondta: jól működött a határvédelem, hiszen Magyarország területére senki sem jutott be. A belügyminiszter ugyanakkor hozzátette: hogy ki kell elemezni a történteket, hogy a rendszer megfelel-e ennek az újszerű kihívásnak. Amennyiben változtatásra van szükség, azokat tíz napon belül végre kell hajtani.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink