Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-29 17:48:00

Államtitkár: "Aki lázas, jusson eszébe, melyik a valószínűbb: az influenza vagy a koronavírus"

Ma Magyarországon 15-20 ezer beteg küzd ma influenzával, és senki nem küzd koronavírus fertőzéssel - erről beszélt szerdai sajtótájékoztatóján Horváth Ildikó, az emberi erőforrások minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára.

Államtitkár: "Aki lázas, jusson eszébe, melyik a valószínűbb: az influenza vagy a koronavírus"

Mint fogalmazott, a koronavírus nem a legragályosabb fajta, a terjedése lassúbb, mint a korábbi hasonló koronavírusé, ami a SARS-járványt okozta 2003-ban. Vannak ugyanakkor halálos áldozatai, ezért nagyon komolyan kell venni.

Azt is elmondta, abban bíznak, hogy a megfelelő megelőző intézkedésekkel jól ki lehet védekezni a vírus megjelenését. Kiemelte, ilyen járványok az elmúlt évtizedekben többször próbára tették a járványügyi szakembereket, és csak azért sikerült megelőzni a terjedésüket és a pánikot, mert a megelőző intézkedéseket sikerült fegyelmezetten betartani.

"Aki lázas, jusson eszébe, annak van nagy valószínűsége, hogy ő influenzás, vagy más az országban keringő vírust kapott el"

– mondta Horváth Ildikó.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, az az apparátus, aminek kötelessége felkészülni a járványügyi kihívásra, megteszi nap mint nap a kötelességet. Hangsúlyozta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ kialakították azokat a kompetenciákat, amik alapján sikerül beazonosítani a koronavírust.

"Fontos, hogy mindazon szereplőket, akiknek bármilyen tennivalója van ebben a kérdésben, és járványügyi feladata van, ellássuk olyan információkkal és egy egységes eljárásrenddel, ami az elmúlt héten kiadásra került. Ez a biztosítéka annak, hogy egy esetleges beteg azonosítása során milyen eljárási teendők vannak"

– magyarázta.

Mint mondta, annak érdekében, hogy egyetlen megbetegedés se csúszhasson ki az észlelőrendszer közül, a betegellátásra a Dél-pesti Centrumkórházat jelölte ki.

Müller azt mondta, az egész világról gyűjtik az információkat a vírussal kapcsolatban. Arról is szót ejtett, az a betegségre gyanús személy, aki a Szent László Kórházba bekerült kedden este, egyrészt klinikailag is jól van, másrészt a laboratórium kimutatta a negativitását, tehát változatlanul nincs koronavírus fertőzött beteg Magyarországon.

 

 

A sajtótájékoztatón elhangzott: a gyorsteszt nem létezik, és nem kettő perc lesz, mire kifejlesztik. Ennek ellenére így is néhány óra alatt eredményt tudnak közölni. Biológiai rendszerekről van szó, ha pozitív az eredmény, akkor különböző módszerekkel tovább kell vizsgálni, ennek megvan a szakmai eljárásra, és erre fel vannak készülve.

Egy védőoltás kifejlesztése nagyon bonyolult dolog, és minimum egy évbe telik - mondta. Az új koronavírus elleni védőoltás nem adott, tehát azokat a módszerekre kell összpontosítani, ami nem specifikált.

atv.hu/24.hu

Ajánlom

További belföldi híreink