Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-28 16:33:00

Lackner-ügy: életszerű a Fidesz-MSZP nagykoalíció Kispesten?

Kész feljelentést tenni Ferenczi István kispesti önkormányzati képviselő, ha a javaslatára felállított vizsgálóbizottság gyanús ügyekre bukkan a Lackner Csaba hangfelvétellel kapcsolatban – nyilatkozta az atv.hu-nak az LMP helyi politikusa. Ferenczi István arról is beszélt, hogyan „herélte ki” a testület baloldali többsége a bizottság tényleges súlyát, de azt is megemlítette, hogy „életszerű” a kispesti Fidesz-MSZP nagykoalíció megléte.

Lackner-ügy: életszerű a Fidesz-MSZP nagykoalíció Kispesten?

Nem valóságshow-t szeretne, hanem azt, hogy a helyi szabályok szerint tarthasson ülést a bizottság – ezt nyilatkozta Ferenczi István az atv.hu-nak, aki Antikorrupciós Tényfeltáró és Vizsgálóbizottság felállítására tett javaslatot Kispesten. Mindezt azután, hogy a tavalyi önkormányzati kampányban nyilvánosságra került egy videó, amelyben az akkori szocialista képviselő, Lackner Csaba arról beszélt, hogyan lopják szét a kerületet a képviselők.

Az LMP politikusa elmondta, hogy a Lackner Csaba-hangfelvétel alapján beazonosítható ügyek vizsgálatára tett javaslatot, és ha találnának olyan beruházást, beszerzést, ami úgy működhetett, ahogyan a hangfelvételeken is hallatszik, akkor feljelentést tesznek. Másrészt azt szeretné a kispesti képviselő, ha Gajda Péter MSZP-s polgármester és az érintettek komolyan válaszolnának a felvételen elhangzott állítások kapcsán felmerült kérdésekre.

Ezeket most egy zárt ülésen teszik majd fel, miután a baloldali többség a zárt ülés mellett tette le a voksát a nyilvános üléssel szemben. A baloldali többség egyébként azt a javaslatot is leszavazta, amely alapján hat hónapra állhatott volna fel a bizottság. A politikus szerint ezzel „kiherélték” a felállított bizottság munkáját, mert kevesebb idő áll rendelkezésre az alapos munkára, és a felelős vezetőnek sem kell nyilvánosan kérdésekre válaszolnia.

Hogy ennek mi lehet a hátterében, arra Ferenczi István azt nyilatkozta: nem meglepő, hogy az összefogás pártjai – az MSZP-t, a DK-t és a Párbeszédet nevesítve – el szeretnék zárni a nyilvánosságtól a vizsgálatot. Szerinte ez azért sem erősíti az ártatlanság vélelmét, mert ő – hasonló esetben – minden fórumot kihasználna arra, hogy elmondja az igazat és védje a becsületét. A helyi Fidesz esetében sem egyszerű korrupcióellenes harcosnak tűnni – folytatta –, ha országosan szinten ugyanezt lehet látni pepitában.

Az elmúlt ciklusokban olyan is volt – emlékeztetett –, amikor a Fidesz és az MSZP együtt kormányozta Kispestet, emlékeztetve arra, hogy 2010-2014 között fideszes alpolgármester is volt, miközben a testületben is patthelyzet alakult ki. Az LMP önkormányzati képviselője szerint „életszerű, hogy egy Fidesz-MSZP nagykoalíció működik Kispesten”, van, aki ezt tényként kezeli, és van, akinek csak erős sejtése van.

Gajda Péter sehogyan se jöhet ki jól szerinte a történetből. Ha ugyanis bebizonyosodnak olyan ügyek, amelyek elhangzottak a Lackner-felvételen, és még részese is lett volna, akkor bűnrészes. Ha azonban – folytatta – valóban történtek ilyen dolgok, csak nem tudott rá hatással lenni, akkor gyenge polgármesternek mondható, aki nem tudta megakadályozni a korrupciógyanús hálózat elburjánzását a kerületében.

 

 

Egyelőre abban van konszenzus a kispesti ellenzék és városvezetés között, hogy egy jelentéssel zárul a vizsgálóbizottság munkája. Ferenczi István azonban szúrópróbaszerűen szeretne bizonyos ügyeket vizsgálni, tanúkat meghallgatni, és ha az ügy szempontjából érdemi információk kerülnek a birtokukba, akkor feljelentést is tennének.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink