Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-27 05:50:00

Veszélyezteti az állatokat és a mezőgazdasági termést a hőingadozás

Hiányzik a csapadék a földekről, és a viszonylag enyhe idő sem tesz jót a mezőgazdaságnak. A szakemberek szerint nagyon kellene a hó, mert a növények rosszul tűrik a hőingadozást. Az igazi tél hiánya a szabadon tartott állatokat is veszélyezteti.

Országszerte ronthatja a termést a szokatlanul kevés csapadék és a nagy hőingadozás. A Nógrád megyei Varsány környékén gazdálkodók is azt mondják, hogy nagyon kellene már a csapadék a földekre.

"Hiányzik róla a hótakaró, több dolog miatt is. Egyik a, hol hideg, hol meleg, ez nem tesz jót a növényeknek. Van mikor fagy, van mikor napközben nagyon kienged. Nagyon jó volna a hótakaró, hiszen a növénynek ez a „kiolvad, megfagy" a gyökérzetét nagyban tönkre teheti" - nyilatkozta Kiss Bertalan, mezőgazdasági vállalkozó.

A gazdák azt mondják, még nem látszik, hogy az őszi vetések károsodtak volna, de ha lesz folyamatos hideg és hó, abból baj származhat. Az állattartók is panaszodnak, mert a gyakran változó hőmérséklet az állatokat is megkínozza.

"Ez az utóbbi deres időszak az állatok részére, ez nem volt kedvező, hiszen a külső élősködők az állatokon jobban éltek, mint száraz hidegben. Jobban tudnak szaporodni, jobban bántják az állatokat" - mondta Vikor István, a BSZV Kft ügyvezetője.

A gazdák abban bíznak, hogy az enyhe időt kiheverik a növények, amint beköszönt egy hosszabb télies időszak. A baj azokkal a kultúrákkal lehet, amelyeket a meleg idő becsap és túl korán kezdenek fejlődni, vagy akár virágozni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink