Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-27 05:10:00

Nem a Duna közvetlen partjára helyeznék a római parti fő árvízvédelmi vonalat

A Főváros vezetése a kedden beterjesztendő tervek szerint nem a Duna közvetlen partjára helyezné a római parti fő árvízvédelmi vonalat. Azt gondolják, a korábbi mobilgátas terv a természetes part rombolása mellett műszaki problémákat is okozna. Az egyik lehetséges új változat szerint a gát a Nánási út- Királyok útja vonalában valósulna meg.

Vízben álló fák és villanyoszlopok, homokzsákok a kerítések előtt. Ezek a képek 2013 júniusában készültek. Akkor, amikor a dunai árvíz a római-part lakóövezetét fenyegette, a területet ki is ürítették. Azóta nem volt akkora árvíz a környéken, de a védelem még mindig nincs megoldva. A Főváros vezetése, ellentétben a régi koncepcióval nem mibilgáttal, és nem a Duna közvetlen közelében építené meg a védvonalat.

Az egyik elképzelés szerint a Nánási út- Királyok útja nyomvonalon épülhet meg az a maximum 1,3 méter magas fal, ami az árvízvédelmet biztosítani fogja. De ennek a megvalósíthatóságáról a Fővárosi Közgyűlés is csak jövő héten kezdi meg a tárgyalásokat. 

Óbuda alpolgármestere azt mondja a legfontosabb az 55, 000 ember árvízvédelmének mihamarabbi megoldása. Úgy gondolja, a főváros vezetése jó úton indult el ezügyben.


"A Nánási út mentén sokkal biztonságosabb, mert ott kb. 2 méteres vízre lehet számítani. Ez volt az eddigi legmagasabb szint. Szemben az 5 méterrel a parton. A Királyok-Nánási út mentén nincsen olyan kockázat, hogy uszadékfa vagy jeges árvíz összetörné a gátat. Tehát sokkal biztonságosabb és emellett meg tudnánk őrizni a római partnak a természet közeli állapotát" - fejtette ki az ATV Híradónak Béres András alpolgármester.

Budapest fő tájépítésze híradónknak azt mondta, a tervezés nyilvánosság előtt a teljes lakosság bevonásával fog zajlani. 

"Pont azért készíttetjük ezt a tervet, hogy meg tudjuk mutatni, hogy ez hogyan néz ki majd. Valószínűleg nem lesz másabb, mint hogy ha egy kerítésre ránézünk" - mondta Bardóczi Sándor.

Kérdés, hogy mi lesz azokkal, akik közvetlenül a hullámtérben élnek. 

"Az egész tervezésnek része lesz az, hogy a 70 hektárnak valamilyen lokális védelmét, hogyan lehet megoldani. Én azt gondolom, hogy az lenne az optimális, hogy ha a kerítések vonalát ki lehetne egyenesíteni és a kerítések vonalán lehetne egy valamilyen árvízi védekezés, a főváros segítségével akár megoldani, de ez mind a tervezésnek, a közösségi tervezésnek része kell, hogy legyen." - tette hozzá Béres.

A fővárosi vezetés célja, megtalálni az árvízi védekezés legjobb formáját, kitalálni a Római part jövőjét, és árvízállóbb, elszállítható pavilonokról is szeretnének gondoskodni a jövőben.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink