Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-25 09:51:00

Tusk körtelefonja: a Fidesz kizárásához nincs meg a többség

Egyelőre nem zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból, mert ehhez nincs meg a többség. Tusk körültefonálta a tagpárti vezetőket és közölte: Ziemiak CDU-főtitkár és Söder CSU-elnök is óvta attól, hogy a Fideszt elhamarkodva, véglegesen kitegyék az EPP-ből - írta a Der Spiegel alapján az MTI.

A Der Spiegel német hírmagazin szerint a Fidesznek továbbra sem kell tartania attól, hogy kizárják az Európai Néppártból (EPP). A lap értesülése szerint Donald Tusk, az EPP elnöke tagpárti vezetőkkel telefonon beszélt arról, hogy jelenleg nincs meg a többség a Fidesz tagságának megszüntetéséhez, ami főként a nagyobb tagpártok hozzáállásának tulajdonítható. Az EPP nagyobb tagjai közé tartozik a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU).

Tusk szerint a telefonbeszélgetéseken Paul Ziemiak CDU-főtitkár és Markus Söder CSU-elnök, bajor miniszterelnök is óvta attól, hogy a Fideszt elhamarkodva, véglegesen kitegyék az EPP-ből.

Novák Katalin, a Fidesz külkapcsolatokért is felelős alelnöke tegnap interjút adott az atv.hu-nak, és ebben azt mondta: heteken belül döntést kell hozni arról, hogy közösen kell-e folytatni a Néppárttal, vagy külön-külön. A Fidesz már nem egy centire, hanem kilométerekre van a Néppárt egyes részeitől. Úgy fogalmazott, a Néppárt egy része “durva házasságtörést” követett el a Sargentini-jelentés elfogadásakor, „a megcsalás az megcsalás”. Február 3-án a néppárti politikai gyűlésén nincs napirenden a döntés a Fideszről. Amennyiben a Fidesz a távozás mellett döntene Salviniék frakciójába, az Identitás és Demokráciába biztos, hogy nem lépnének be - mondta az interjúban.

A Fidesz-Néppártot illetően Novák Katalin szerint a lényeg az: “egyetértünk-e azokban a dolgokban, amik szövetségünk alapját képezték. Képesek vagyunk-e még azt mondani, hogy fontos a család és hogy ez jelenti közösségeink alapját? Ki merjük-e azt mondani, hogy nem szeretnénk, ha a tömeges bevándorlás alakítaná át az európai emberek mindennapjait, és elfogadja-e a Néppárt, ha egy nemzet más utat választ? Egyetért-e Donald Tusk, vagy egyetért-e az EPP többsége azzal, hogy a keresztény kultúrát meg kell őriznünk Európában. Ki merjük-e ezt mondani? Vagy azt mondjuk, hogy a keresztény kultúrának már csak múltja van Európában, jövője nincsen?”

Donald Tusk hétfőn találkozott a “három bölccsel” és azt twittelte: tanácskozik a pártcsalád vezetőivel, majd az EPP politikai közgyűlésének február 3-4-i brüsszeli ülésén közzéteszi személyes értékelését a Fideszről szóló jelentéséről.  Novák Katalin erre utalva mondta azt: “ha 280 karakteres üzenetekben üzengetünk csak egymásnak, nem biztos, hogy az előre viszi az ügyet”.

Ajánlom

További belföldi híreink