Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-24 12:21:00

Szakértő: az influenza nagyobb gond, mint a koronavírus

Sokkal több problémát jelenthet nálunk az influenzajárvány, mint a kínai koronavírus. Erről beszélt Kiss Zoltán, a Népegészségügyi Központ virológusa az ATV Start című műsorában.

 

Amint arról mi is beszámoltunk, péntekre már kilenc közép-kínai városban vezettek be közlekedési zárlatot az új koronavírus terjedésének megfékezésére, a járvány kiindulópontjának számító Hupej tartomány pedig a legmagasabb fokú közegészségügyi válsághelyzetet hirdetett. A zárlat alá vont városok mindegyike a Vuhannak is helyet adó Hupej tartományban található, ahol a járvány decemberi kitörése óta a legtöbb fertőzöttet azonosították. A kínai pénzügyminisztérium egymilliárd jüan (közel 44 milliárd forint) segélyt nyújtott a tartománynak a helyzet kezelésére. A Csangcsiang Zsipao helyi pártlap pénteki közlése szerint Vuhanban már folyamatban van egy 1000 páciens ellátására alkalmas új kórház kialakítása, amelynek átadását hétfőre tervezik. Csütörtök estig Kínában 830 fertőzöttet diagnosztizáltak, míg a halálos áldozatok száma 25-re emelkedett. A kínai hatóságok péntekre már 35 millió ember mozgását korlátozzák a járvány miatt.

Alapvetően az emberben négy féle koronavírus tud előfordulni, például amikor náthásak vagyunk, akkor lehet, hogy éppen egy humán-koronavírussal állunk szemben.

A Kiss Zoltán virológus szerint ugyanakkor az nagyobb problémát okoz, amikor állat fertőzi meg az embert, mint most, vagy ahogy történt 2003-ban a SARS-járvány során.

Kiss Zoltán kiemelte, hogy a kínai kollégák nagyon hamar nyilvánosságra hozták ennek a mostani vírus genetikai kódját. Most ezekből az adatokból próbálják meg rekonstruálni, hogyan is alakulhatott ki ez a vírus, de még nagyon sok vizsgálat szükséges ahhoz, hogy teljes képet kapjunk – jegyezte meg a virológus. Hozzátette, egyelőre nem tudni, hogyan terjed emberről emberre ez a koronavírus, és hogy mennyire fertőző. A korábbi SARS-járvány nagyon komoly helyzetet teremtett, ahogy a közel-keleti koronavírus is, „de most nem mondanám, hogy ez a legfontosabb. Sokkal aggasztóbb, hogy lassan ki kell hirdetni az influenzajárványt, ami sokkal több problémát tud okozni” – hangsúlyozta a szakember.

Arra a kérdésre, hogy mekkora a baj, Kiss Zoltán hangsúlyozta, most még túl kevés adat áll a rendelkezésre ahhoz, hogy megítéljük a probléma nagyságát. Az sem biztos még, hogy valóban eljutott a kínai koronavírus Európába.

Az Egészségügyi Világszervezetnek volt egy rendkívüli ülése, ahol abban állapodtak meg, hogy a kínaiak reszortja megítélni a válaszlépéseket. A virológus kiemelte, hogy nagyon konstruktív az együttműködés a kínaiakkal, ami sokat segít a további kutatásokban. Megjegyezte, hogy Kína sokat tanult a korábbi SARS-járványból, vagy a madárinfluenzából, ezért léptek most ilyen gyorsan.

Azzal kapcsolatban, hogy mi a teendő akkor, ha Kínába készülünk, Kiss Zoltán elmondta, hogy a járvány által érintett területekre nem javasolt az utazás, ám Kína más részével nincs gond, főleg ha betartjuk a személyi higiénia előírásait.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink