Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-24 06:40:00

Gyász: meghalt George Herbert Walker volt budapesti amerikai nagykövet

Elhunyt George Herbert Walker, az Egyesült Államok egykori budapesti nagykövete - jelentette az amerikai média csütörtök este.

A 88 esztendős üzletember még szombaton hunyt el, s ez a búcsúztató istentiszteletet rendező templom közleményéből derült ki.

A Missouri állam St. Louis városában élő Walker egy hospice-ban hunyt el, fiának közlése szerint korábbi agyvérzésének szövődményei következtében.

George Herbert Walker két amerikai elnöknek - a néhai idősebb George H. Bushnak és az ifjabb George W. Bushnak - is a rokona volt. Üzletemberként is aktívan politizált a Republikánus Pártban. George W. Bush elnök 2003-ban nevezte ki az Egyesült Államok budapesti nagykövetének, ezt a posztot 2006-ig töltötte be.

Walker Connecticut államban született. A Yale Egyetemen diplomázott, a Harvardon jogi végzettséget is szerzett.

Majd miután két éven keresztül a légierőnél teljesített szolgálatot, 1958-ban St. Louis városában telepedett le.

Annál a pénzügyi cégnél kezdett dolgozni, amelyet a nagyapja alapított unokatestvérével, George H. Bush későbbi elnök anyai nagyapjával együtt.

Megemlékezésében a The New York Times című lap kiemelte, hogy budapesti nagyköveti megbízatása idején George Herbert Walker a két ország közötti jó kapcsolatok fenntartásán munkálkodott.

Méltatásához az újság olyan fotót mellékelt, amelyen Mádl Ferenc néhai köztársasági elnökkel és Tom Lantos egykori amerikai képviselővel együtt látható.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink