Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-24 14:06:00

Alig több mint harminc kilósan észlelte, hogy ez így nem mehet tovább

Az utóbbi napokban nagy port kavart Schobert Norbi kijelentése, amelyben kifejtette, hogy a magyar nők és édesanyák hol rontják el házasságaikat. A Jakupcsek plusz című műsorban a testszégyenítés volt a téma, ami nem válogat a nők közül, azokat is érintette, akik megtartották, vagy még alá is mentek a „lánysúlyuknak”.

Bántották a testével, majd modellkarriert futott be

Nem azzal a testsúllyal ment be a műsorba, amivel végül megnyerte – erről mesélt a Nagy Réka a Jakupcsek plusz című műsorban, aki még 2006-ban nyerte meg a Topmodell című televíziós versenyt. Ezt követően leszerződtette őt a Visage Management modellügynökség, és nemzetközi karrierbe kezdett. 2015-ben az HBO-n futó Aranyélet című sorozatban is szerepet kapott. Mint mondta, az utolsó három válogatón egy olyan lánnyal maradt bent, akinek – véleménye szerint – ideális alakja volt, míg neki nem. A modell elmesélte, hogy ő is kapott bántást a teste miatt, amikor elkezdett fogyni, de még nem tudhatta más, hogy miért. Anorexiával is vádolták, bár ezen túltette magát, köszönhetően a családjának és barátainak.

Hiába a nagyobb ruha, a testméretet nem lehet eltakarni

Egészen 14 éves koráig vézna volt, még édesanyja is orvoshoz vitte, hogy biztos valamilyen betegsége van – erről már Szkiba Zsuzska beszélt, aki azt is hozzátette viccesen, hogy a gimnázium körül behozta a lemaradását. Majd jöttek az egyetemista évek, a bulizás, a sport elmaradása, aminek meg is lett az eredménye. Mint mondta, ő korábban is elfogadta magár, bár ebben lehet, hogy volt egy kis védekezési mechanizmus is.

Az aktivista az édesanyák felelősségére is felhívta a figyelmet, hiszen, ha ők elégedetlenek a kinézetükkel, akkor azt a gyerekek is magukba szívják. Ezt követően pedig a fiatalok is elkezdhetik magukat egy kicsit ízekre szedni szerinte. A kisugárzásnak is jelentős szerepe van, hiszen, ha belül „gáz van”, az kifelé is látszódni fog – tette hozzá.

Nagy Réka közben felvetette, volt olyan helyzet, amikor el akart tűnni a többiek szeme elől, ezért bővebb ruhákat, sportcipőt kezdett el viselni. A háta mögött azonban – tette hozzá – ugyanúgy beszéltek, és ekkor jött rá: mindegy, mit vesz fel, mert beszélni fognak róla a háta mögött. Szkiba Zsuzska azonban – ezen a vonalon maradva – a teltebb nőkről beszélt, hogyan igyekeznek nagyobb ruhadarabokkal eltakarni magukat, azonban ez szerinte nem működik, a testalkat ugyanis attól még ugyanúgy látszik.

31-32 kilósan kapcsolt, hogy nincs minden rendben

Kamaszkorában még nem küzdött evészavarral, a probléma felnőtt korában találta meg úgy, hogy közben dietetikus a szakmája – mesélte Pangl-Szarka Dorottya. Bár – ismerte el a műsorban – már gyerekként is kínozták olyan gondolatok, hogy kövér és le szeretne fogyni. Tiniként egyfajta női elégedetlenség lehetett ennek hátterében, de szerinte a szakmája is hozzásegítette ahhoz, hogy ez kialakuljon. Éveken át ugyanis azt hallgatta, hogy mit ne egyen, mert attól különféle baja lesz, illetve le kell fogyni, máskülönben az elhízás egészségügyi problémákhoz vezet.

A fiatal nő szerint „abszolút öngyilkosságnak is felfogható” az anorexia, illetve a nagymértékű és hosszú ideig tartó fogyás. Nem arról volt szó, hogy semmit nem evett, hanem arról, hogy folyamatosan hagyta el a különféle élelmiszereket, és a végén már csak nyers zöldségen és gyümölcsökön élt.

A mérlegre állásnál jött a felismerés, hogy valami nincsen rendben, hiszen az 31-32 kg-ot jelzett.  Szép lassan az étrendjét is visszaépítette, illetve akkoriban ismerkedett meg a jelenlegi férjével, amikor is érzelmileg is helyrekerült azzal, hogy őt még lehet szeretni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink