Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-23 18:28:00

Transparency: "az adófizetők pénze magánvagyonná lényegül át"

Tovább romlott Magyarország korrupciós megítélése a Transparency International világfelmérése szerint. Hazánk, Romániával holtversenyben a 70. helyre került, az Európai Unióban pedig a második legkorruptabb ország. Az MSZP szerint sokba került ez az ezüstérem. A Miniszterelnöki Kabinetiroda ugyanakkor azt közölte: a Transparency egy Soros által pénzelt szervezet, ami azért támadja az országot, mert a magyarok nemet mondanak a migránsok betelepítésére.

Transparency: Magyarország az Unió 2. legkorruptabb országa

 

A közepesen korrupt országok között jegyzi a Transparency International Magyarországot a világ 180 országát vizsgáló felmérésében. A listán a sereghajtók Szomália, Dél-Szudán és Szíria. Az élmezőnyben Új-Zéland található a skandináv országokkal, Svájccal és Szingapúrral. Az Európai Unióban azonban rosszabbul állunk, még a visegrádi országokhoz képest is.

"Hosszú évek óta Magyarország az EU legkorruptabb tagállamai közé tartozik, és immár csak Bulgária az, amelyik alulmúlja a magyar teljesítményt, Romániával pedig egy szinten vagyunk, az összes többi ország az EU-ban jobban teljesít, mint Magyarország" - nyilatkozta Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója.

A Transparency Magyarország összefüggést mutatott ki a korrupció mértéke és az egy főre jutó nemzeti jövedelem között.

Szerintük ez még annak ellenére is helytálló, hogy a magyar gazdaság növekedési mutatói az utóbbi években kedvezőek voltak. A hosszabb távú kilátásokat azonban  borúsnak látja a szervezet, elsősorban az intézményrendszer átláthatatlansága miatt.

"Ez azt jelenti, hogy a magyar intézményrendszer jelentős része, ha nem az egésze, hatalmi érdekeket szolgál, részérdekeket szolgál, és nem pedig a közérdeket szolgálja" - fogalmazott Martin József Péter, aki azt is a negatívumok között említette, hogy a közbeszerzéseken egyre több megbízást nyernek a kormányhoz kötődő oligarchák, az ún. egyajánlatos, tehát verseny nélküli beszerzések aránya pedig az Európai Unióban az egyik legmagasabb.

A jelentés végkövetkeztetése az, hogy Magyarországon rendszerszintű a korrupció, "a jogállami normák megsértésével az adófizetők pénze magánvagyonná lényegül át." A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint a Transparency egy Soros által pénzelt szervezet, amely azért támadja az országot, mert a magyarok nemet mondanak a migránsok betelepítésére. Szerintük a hazai kis- és középvállalkozások által elnyert közbeszerzések értékaránya majdnem 20 százalékkal nőtt, a hirdetmény nélküli beszerzések száma pedig jelentősen csökkent.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink