Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-22 13:26:00

Megérkezett Karácsonyék tízmilliárdos számlája az állami kukaholdinghoz

Megérkezett a kukaholdinghoz (Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.) az az FKF Zrt. által kiállított számla, amely a 2019-es fővárosi szemétszállításért még hátralévő közel tízmilliárd forintos hátralék kifizetését késleltette.

Megérkezett Karácsonyék tízmilliárdos számlája az állami kukaholdinghoz

Az Index azt írja, a közel tízmilliárd forintnyi költségvetési lyuk már középtávon a szemétszállítást veszélyeztette volna Budapesten és környékén. A portálnak Mártha Imre, az FKF felügyelőbizottságának elnöke azt mondta: bár egy hónapig még kibírták volna, hogy nem érkezik meg a pénz az állami cégtől a fővárosi céghez, de valamiből a kukáskocsikat is meg kell tankolni és a béreket is ki kell fizetni.

A számlakiállítás késedelmességének eddig adminisztrációs okai voltak. Amióta a kormány a szemétszállítást négy éve az egész országban a kukaholding gondjaira bízta, és a lakosság, a szolgáltatók a szemétszállítási díjat közvetlenül azoknak fizetnék, akik a szemetet elszállítják, már a kukaholdingnak fizetnek, amely aztán a pénzt (vagy egy bizonyos részét) továbbutalja a szemétszállítást végző cégeknek.

Hogy eddig Budapest a teljes összeget megkapta, az annak volt köszönhető, hogy Orbán Viktor kormányfő, Tarlós István korábbi főpolgármester és a kukaholding háromoldalú megállapodást kötött, de ez a három éves szerződés a múlt hónapban lejárt.

 

A megállapodás lejártával a fővárosi szemétszállítás megint a kormányrendelettől vált függővé. Ez a rendelet Mártha szerint "irgalmatlan bürokráciát" követel, mert túlzott aprólékosságot vár el a szemétszállító cégektől. Mártha hosszan sorolta, hogy most mi szükséges ahhoz, hogy a kukaholdinghoz befolyt pénzt tovább utalja a különböző szemétszállító cégeknek onnan kezdve, hogy hány kilométert vezetett egy kukáskocsi sofőr addig, hogy milyen arányban van a zöld hulladék a szemétben.

Mártha szerint ugyanakkor a kért adatszolgáltatásokat két csoportra lehet bontani: a fontos és a nem fontos adatokra. Szerinte ahhoz megadták a fontos adatokat, hogy a kukaholding a pénzt kifizesse az FKF-nek, például hogy honnan szállították el a kukákat, mennyi kukát, de az már szerinte nem annyira fontos, hogy az autók például hány kilométert tettek meg, vagy hogy hány liter szemét volt a kukákban. Most már ezeket is feldolgozták a számlához.

Mártha szerint most, hogy a számlát végül kiállították és elküldték, a kukaholding a szabott határidőig, február 20-ig kénytelen lesz kifizetni a 2019-es szemétszállítási díjból még hátralévő 10 milliárdot, bár az elnök szerint a rendeletre hivatkozva a kukaholding még simán tovább is csuklóztathatja őket. Azt mondta, a kukaholding jóindulatára lesz szükség, hogy a pénzt átutalja.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink