Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-22 08:11:00

Fürjes azt javasolja Karácsonynak, hogy védje meg a budapestieket a piac mohóságától

Meglehetősen későn, a múlt hét szerdán kapott először a kormány egy mérnöki szakvéleményt a Lánchíd állapotáról – ezt mondta Fürjes Balázs államtitkár az ATV Start című műsorában.

Fürjes azt javasolja Karácsonynak, hogy védje meg a budapestieket a piac mohóságától

A kiemelt kormányzati beruházásokért felelős államtitkár hozzátette: a kormánynak fontos a Lánchíd felújítása, ezért ad rá 6 milliárd forintot. Azzal kapcsolatban, hogy a főváros szerint nem elég a kormány által felajánlott 6 milliárd a híd felújítására, Fürjes Balázs azt hangsúlyozta: érdemes megvédeni a budapestieket a piac mohóságától és a túlárazástól, továbbá vigyázni kell a kormány és a főváros együttműködésére, ezért azt javasolja Karácsony Gergelynek, hogy tegyen meg mindent a túlárazás elkerülésére. Ennek eszközei az árfelülvizsgálat, tárgyalás kezdeményezése az ajánlattevőkkel, a műszaki tartalom csökkentése, az árlicit egy esetleges új eljárás kiírása.

Arra a kérdésre, hogy a kormány támogatja-e a Lánchíd gyalogos híddá alakítását, Fürjes Balázs azt válaszolta: ha a Lánchídból Karácsony Gergely gyalogoshidat akar, az lesz belőle.

Ami a kukaholding és a főváros közötti elszámolási vita rendezését illeti, az államtitkár szerint magától értetődik, hogy ki kell fizetni a fővárosnak járó pénzeket. A holding alig várja, hogy szabályosan benyújtott számlát kifizethessen. Fürjes Balázs hozzátette ugyanakkor: Tarlós István idején a szemétszállítás gond nélkül működött. Ha Tarlós Istvánt megkeresik, hogy hogyan lehet ezt rendesen működtetni, biztosan segít – mondta az ATV Start című műsorában az államtitkár, aki saját bevallása szerint tart attól, hogy a főváros kukaholdingból történő kilépési szándéka mögött egy privatizációs és szemétszállításidíj-emelési szándék húzódik meg.

Ami a Budapesti Fejlesztési Központ létrehozását és Vitézy Dávid vezérigazgatói kinevezését illeti, Fürjes Balázs elmondta: a kormánynak sok feladata van Budapesten, ezeket szervezik ebbe az új cégbe. Budapest nem csatatér, együtt akarnak dolgozni a városért, és ebben a közös munkában kap szerepet Vitézy Dávid. A központ együtt fog dolgozni a Városházával, és nem „alternatív városházát épít” – tette hozzá az államtitkár, aki szerint „kicsit erős” Karácsony kijelentése, amely szerint (interpretálta a főpolgármester szavait az államtitkár) nem lehet Budapestről mást gondolni, mint ami az ő programjában van.

Fürjes Balázs megköszönte Karácsony Gergelynek, hogy a főpolgármester hozzájárult, hogy a a Budapesti Fejlesztési Központ használja a Budapest nevet. Arra a kérdésre, hogy a kormány kapott-e engedélyt a fővárostól a Budapestinfó név használatára, Fürjes Balázs azt válaszolta: az, hogy a sajtótájékoztatónak adhatják-e ezt a nevet, szólásszabadság kérdése, és nagyon reméli, hogy nem lesz ebből konfliktus.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink