Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-23 07:20:00

Bankkártyákkal csalt egy benzinkutas nő - összesen egy millió forintnyi kárt okozott

A bankkártyás fizetés közben kialakult számítástechnikai rést használta ki egy benzinkutas a Zala megyei Lentiben. Rájött ugyanis, hogy miként tudja a kártyát úgy használni, hogy arról ne vonják le a pénzt. Egy véletlen folytán derült ki számára, hogy a pénztárgép már elfogadja a kártyát a fizetés előtt, de ha időben kihúzza a plasztikot, akkor a kártyáról nem vonja le a gép az összeget.

A benzinkutas nő arra jött rá, hogy ha időben kihúzza a kártyát a terminálból, akkor az csak a pénztárgépnek jelzi, hogy megtörtént fizetés, a bank azonban nem von le pénzt. Miután ezt a számítástechnikai rést észrevette, kitalálta, hogy pénz nélkül fog vásárolni.

„Rendszeresen vásárolt különböző vebáruházakból s a postaponton és a pikpak ponton átvette az árut és ezen a terminálon keresztül a saját kártyájával próbált fizetni, illetve nem fizetni, hanem kihasználva ezt a szoftverhibát elérte azt, hogy gyakorlatilag ingyen szerezte meg ezeket az árucikkeket”

– nyilatkozta Pirger Csaba, a Zala megyei Főügyészség szóvivője.

A nő összesen egymilli forintos kárt okozott, de ezzel nem a vevőket, hanem a cégét hozta nehéz helyzetbe, mert annak a kárt meg kellett térítenie. Egy szakértő szerint a dolgozónak a hibáról azonnal kellett volna tájékoztatni a főnökeit.

„Őneki a munkahelyének az üzemeltetőjének azonnal kellett volna jelenteni, ugyanígy a pénzügyi szerveknek. Tehát nagyon sokan vannak abban a tévedésben, hogy ha ők ilyen rést találnak és úgymond könnyű pénzszerzéshez juthatnak, akkor ők ezt megtehetik anélkül, hogy bármi jogi, vagy büntetőjogi következménye lenne a dolognak. ugyanígy a talált pénzt, az is tipikusan hasonló”

– mondta Gábris Jácint, igazságügyi informatikai szakértő

A rafinált pénztáros nőt azóta már kirúgták a benzinkútról. Összesen egy millió forintnyi kárt okozott a munkahelyének. Az ügyészség most emelt ellene vádat, felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását javasolták a bíróságnak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink