Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-21 19:03:00

Újabb és újabb történelmi mélypontra gyengül a forint

Hétfő reggel nem sokon múlt, hogy megdőljön a novemberi csúcs, voltak olyan percek, amikor 337 forint fölé emelkedett az euró árfolyama. A szakértők szerint akár a 340-350 forintos euróárfolyam sem kizárt.

Újabb és újabb történelmi mélypontra gyengül a forint

Tavaly novemberben láttuk az euro-forint árfolyam történelmi csúcsát, ez 337,2-es szintnél volt, annál még nem volt gyengébb a forint sosem, ezt hétfő reggel majdnem sikerült megdönteni, ismét 337 fölött is járt néhány másodpercig a jegyzés.

A portfolio.hu gazdasági elemzője felidézi, hogy 2003-ban még 230 forint volt egy euró, hétfőn pedig már több mint 337 is volt, amivel majdnem megdőlt a tavaly novemberi történelmi csúcs.

"Alapvetően két tényező mozgatja a forint árfolyamát, egyrészt a külföldi hírek, másrészt a belföldi tényezők. Belföldi tényezők között első sorban a magyar nemzeti bank kamatpolitikáját lehetett érteni, hiszen a forint gyengülésének vagy tartós gyengeségének a legfontosabb oka az, hogy a MNB továbbra is nagyon laza monetáris politikát tart érvényben"

- mondja Beke Károly.

Az eddigi jelzések alapján pedig ezen nem is terveznek változtatni a közeljövőben, így a szakértők szerint az is elképzelhető, hogy 2020 végére 340-350 forint lesz egy euró. Ilyenkor emelkednek az üzemanyagárak, import termékek, utazások, nyaralások és síutak, de az utazási irodák szövetségénél egyelőre nem tartanak ettől.

"Ha 8 százalékot meghalad egy áremelés, egy utazással kapcsolatban, akkor az utasok indoklás nélkül elállhatnak az utazástól, és hát van egy olyan fontos dolog, hogy 20 napon belül az utazási irodák, az utazáshoz képest 20 napon belül már nem emelhetnek árat"

- nyilatkozta Bakó Balázs, a MUISZ helyettes szóvivője.

Az elemzők arra számítanak, hogy 2020-ban rekordgyenge forintárfolyamot fogunk látni, egyesek szerint az sem elképzelhetetlen, hogy 2020-ban elérjük a 350 közeli szintet.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink