Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-21 19:40:00

"Rendezni kell sorainkat 2022-re, hogy tudjunk kínálni egy új alternatívát"

Hét évvel a szakítás után most újból napirendre került, hogy folytassa-e együtt a két zöld párt: az Lmp és a Párbeszéd. A Lehet Más a Politika társelnöke szerint, idézem, "erős zöld politikai ajánlatra van szüksége Magyarországnak ahhoz, hogy sikerüljön leváltani a mostani rendszert." A Párbeszéd frakcióvezetője pedig azt tartja a legfontosabbnak, hogy 2022-ig a teljes ellenzék egysége létrejöjjön.

"Rendezni kell sorainkat 2022-re, hogy tudjunk kínálni egy új alternatívát"

"Az elmúlt hónapokban pontosan az bénította a párt működését, munkáját, hogy egy hajóban két irányba eveztünk" - így összegezte az LMP egyik alapítója, Schiffer András a pártszakadást 2013-ban. Akkor mások mellett kivált a pártból Karácsony Gergely, Szabó Tímea és Jávor Benedek, mert az LMP kongresszusa nagy többséggel elutasította, hogy szövetségre lépjenek az akkor még Bajnai Gordon vezette Együtt 2014-gyel.

Karácsony Gergely szerint most újra összeállhatna a Párbeszéd és az LMP. Közben a Lehet Más a Politika társelnöke is elérkezettnek látja az időt arra, hogy a zöld politika szereplői rendezzék soraikat.

"Zöld politika nélkül nem valósult volna meg az áttörés egyes magyarországi településeken, tehát a sorainkat rendezni kell 2022-re valóban, hogy az ország számára tudjunk kínálni egy új alternatívát, amire a választók azt mondják, hogy valóban eljött az ideje annak, hogy Orbán rendszerét leváltsuk és meghaladjuk"

- fogalmazott Kendernay János.

A Párbeszéd frakcióvezetője azt szeretné, ha 2022-ben a teljes ellenzék együttműködne a közös cél érdekében. Szabó Tímea arról beszélt, a legfontosabb kérdés nem az, hogy milyen formációk jönnek létre, vagy hogy a pártok hogyan osztoznak az ellenzéki oldalon, hanem az, hogyan lehet létrehozni egy "teljes ellenzéki egységet és együttműködést" a 2022-es választásra.

A Republicon Intézet politológus kutatója úgy látja, hogy előremutató lenne az összmunka a Párbeszéd és az LMP között, de együtt valami újat is kellene képviselniük.

"Ha nem érzékelik a választók azt, hogy ennek van valamilyen tartalmi jelentősége, akkor azt fogják gondolni, hogy ez csak valamifajta toldozgatás, foltozgatás, és valójában nem képviselnek újat, többet, hanem csak próbálják menteni a még megmaradt szavazótáborukat ezek a pártok"

- mondta Mikecz Dániel, hozzátéve: az önkormányzati választáson a teljes ellenzék együttműködése vezetett eredményre.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink