Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-22 05:50:00

Plusz fokokban is támad a fagyhalál

Már 5-10 fok is elég ahhoz, hogy egy legyengült szervezet feladja a küzdelmet egy lakásban – egyebek mellett erről beszélt a Magyar Szociális Fórum szervezője annak kapcsán, hogy az idei szezonban közel százan vesztették életüket a fagy miatt. Simó Endre az ATV Start című műsorban azt is elmondta, hogy az idős és beteg emberek a legveszélyeztetettebbek.

Plusz fokokban is támad a fagyhalál

21 ember fagyott halálra az elmúlt tíz napban Magyarországon – ez a Magyar Szociális Fórum összesítéséből derült ki. A szervezet közlése szerint ezzel 95-re nőtt az áldozatok száma szeptember közepe és január közepe között. Az áldozatok többsége, összesen 60-an ráadásul fűtetlen lakásukban haltak meg, a többiek pedig a kórházba szállítás közben, vagy nem sokkal utána, míg az áldozatok egy része az utcán vesztette életét. Az emberi jogi szervezet szerint hiányzik a politikai akarat a súlyos társadalmi probléma megoldására.

Az Emmi szerint azonban a szociális fórum nem rendelkezhet hitelesek adatokkal, a fagyhalállal kapcsolatban, becsléseik pedig csak hangulatkeltésre jók.

Ez utóbbival kapcsolatban a Magyar Szociális Fórum szervezője kissé ironikusan megjegyezte az ATV Start című műsorban, hogy nekik hangulatkeltés, hogy évente 250-300 ember szenved fagyhalált. A rendszerváltás óta pedig több, mint 8500-an – tette hozzá. Ez is jól jelzi azt Simó Endre szerint, hogy hol tart ma a politikai akarat ennek a kérdésnek a megoldásában. Mint mondta, ezek az adatok ugyanabból a forrásból származnak, amelyekkel a minisztérium is rendelkezhet. A forrást ugyanakkor nem kívánta megnevezni.

Simó szerint ugyanakkor a KSH nem csak, hogy alátámasztja adataikat, de felül is írják azokat. Emlékeztetve 2018-2019 telére, amikor 179 fagyhalálról számoltak be, a KSH azonban 259 ilyen halálesetet említett.

A Magyar Szociális Fórum azt írta, hogy az áldozatok 60 százaléka fűtetlen lakásukban fagy meg, illetve kórházba szállítás közben vagy azután veszti életét. Simó Endre szerint többségében idős, beteg, magányos emberekről beszélhetünk, akik segítségre szorulnának, mégsem kapják meg időben. A szervező szerint nem kellenek mínusz fokok egy lakásban, hogy tragédia történjen, egy legyengült szervezet ugyanis 5-10 fokos szobában is feladhatja a harcot.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink