Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-21 18:12:00

A Fidesz közvetlenül egyeztetne a gyöngyöspatai roma családokkal a nekik megítélt kártérítésről

A párt helyi képviselője szerint az érintetteket képviselő alapítvány csak pénzt akar keresni az ügyön. Az alapítvány kurátora az ATV Híradójának viszont azt mondta, hogy a szerződés alapján, ingyen dolgoznak.

A Fidesz közvetlenül egyeztetne a gyöngyöspatai roma családokkal a nekik megítélt kártérítésről

Múlt péntekig kellett volna kifizetni a gyöngyöspatai roma diákoknak jogerősen megítélt csaknem 100 millió forintos kártérítést. A bíróság tavaly szeptemberben mondta ki, hogy 2003-tól 2017-ig szegregált oktatás folyt a helyi iskolában. A pénzt még nem kapták meg az érintettek. Másfél hete Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: az emberek igazságérzete sebet kapott.

A térség kormánypárti országgyűlési képviselője múlt héten pénz helyett tanfolyamokat kínált a Gyöngyöspatán éveken át hátrányosan megkülönböztetett cigánygyerekek családjának. Ezt az érintettek többsége elutasította.

„Azt gondolom, hogy az egyeztetést folytatni kell, de nem az alapítvánnyal, hanem közvetlenül az érintettekkel”

- jelentette ki Horváth László. A politikus egy zárt, privát levelezőcsoportból megszerzett információra hivatkozva azt mondta, hogy a pert kezdeményező alapítvány eljátszotta hitelét. „Politikai akcióról van szó, és hogy a pénz a legfontosabb az alapítvány számára, a Soros György által támogatott alapítvány számára. A pénz kicsikarása a legfontosabb, és hogy itt egy politikai játszmáról van szó” - hangoztatta Horváth.

„Az alapítvány nem dolgozik sikerdíjért a Soros György vagy a Soros alapítványa, vagy a bármilyen Soros alapítványhoz köthető szervezetek részére.”

Ezt már az alapítvány kurátora nyilatkozta Híradónknak. Farkas Lilla azt javasolta Horváth Lászlónak, hogy olvassa el a jogerős ítéletet. A felpereseket az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány képviseli, és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány adott meghatalmazást ügyvédi képviseletre a pro bono, tehát ingyenes ügyvédeknek. Az alapítvány és a felperesek között a Polgári törvénykönyv alapján megbízási viszony áll fent. Ez egy ingyenes megbízási viszony, ez kiderül az ítéletből - mondta Farkas.

Az ügyben a Kúria dönt majd várhatóan május után.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink