Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-20 21:03:00

Török Gábor Orbán témakereséséről és Gyurcsány ötletéről is elmondta a véleményét

2019-ben komoly változások következtek be a magyar politikában. elveszett az a 2018-as hangulat, amely szerint évtizedekre eldőlt az ország helyzete. Erről Török Gábor politológus beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

 

Török Gábor szerint 2019-ben túlzottan is kialakult az a hangulat, amely szerint 2022-ben kiélezett verseny várható. A politikai elemző hozzátette: úgy látja, Orbán Viktor fejében, gondolkodásában is komoly változás állt be 2019 második felében. Erre utalnak a miniszterelnök azon, a balatonalmádi frakcióülésről kiszivárgott mondatai amelyek szerint Orbán Viktor elégedett lenne, ha a kormánypártok 2022-ben 100-101 mandátumot szereznének.

Török Gábor úgy látja: a centrális erőtér megszűnése nyomán a Fidesznek is számolnia kell azzal, hogy más minőségű verseny jön 2022-ben, mint amilyenek az eddigiek voltak.

Ami a gyöngyöspatai ügyet és a „börtönbiznisszel” kapcsolatos kormányzati kommunikációt illeti, Török Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy 2014 őszén a mainál sokkal komolyabb válsághelyzetbe került a Fidesz, és ahogy most is, akkor is témakeresés indult. Ekkor került elő a halálbüntetés visszaállításának kérdése, a fontos közhivatalt betöltők kötelező drogtesztje. Az elemző szerint most is hasonló témakeresés zajlik kormányoldalon.

Török Gábor ehhez hozzátette: a hatalmi politika elsődleges szempontja nem az, hogy milyen valós társadalmi folyamatokat indít el az adott politikai lépés.

A témák keresése során szerinte a Fidesz soha nem lő túl a célon, mert folyamatosan méri a közhangulatot, így bármikor vissza tud lépni egy-egy témában, ha az szükségesnek látszik.

A társadalmi többség ezekben az ügyekben megteremthető szerinte.

Ami a 2019 őszére kialakult ellenzéki összefogást illeti, Török szerint nemzetközi tapasztalat, hogy két választás kell, hogy a szereplők alkalmazkodjanak egy új választási rendszerhez, és ez történt a magyar ellenzékkel is.

A beszélgetésben szóba került Gyurcsány Ferenc közös jelöltekre, listára és miniszterelnökjelöltre vonatkozó felvetése is. Török Gábor kijelentette: az összeállás mikéntje egyáltalán nem technikai kérdés, hiszen 2018-ban is az összefogás „technikai” kérdésein múlt a választás. 

Török Gábor úgy látja: 2022-re nem lehet létrehozni egy közös ellenzéki pártot, így szerinte az a reális, hogy választókerületenként egy ellenzéki jelölt és több lista legyen.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink