Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-20 15:04:00

Orbán Viktor a Kereszténydemokrata Internacionálé tanácskozására Indonéziába utazik

Orbán Viktor Indonéziába, Yogyakartaba utazik a héten és részt vesz a CDI (Christian Democrat International – Kereszténydemokrata Internacionálé) vezetőségi ülésén - erősítette meg az atv.hu-nak Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor a Kereszténydemokrata Internacionálé tanácskozására Indonéziába utazik
Orbán Viktor miniszterelnök, fotó: MTI

Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz Yogyakartában, a kereszténydemokrata pártokat tömörítő pártszövetség, a CDI vezetőségi ülésén - erősítette meg az atv.hu-nak Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A miniszterelnök tavaly áprilisban Brüsszelben a Brexitről, az európai gazdaság gyengüléséről és az európai parlamenti választási kampányról beszélt a CDI tanácskozásán, amelyet az Európai Parlament épületében tartottak. Akkor a jobbközép pártszövetség alelnökeként Orbán Viktort kérték fel az európai politikai helyzet értékelésére.

Orbán Viktor indonéziai utazása a CDI-tanácskozásra erősíti azt, amiről a miniszterelnök több alkalommal is beszélt az elmúlt időszakban, hogy egy európai kereszténydemokrata mozgalmat/alternatívát szeretnének megjeleníteni a bevándorláspárti erőkkel szemben.
 

A miniszterelnök legutóbb, a Kossuth Rádióban elhangzott interjújában azt mondta “Egy centire voltunk a tegnapi szavazás után attól, hogy kilépjünk a Néppártból. A Néppárt elárult minket”. De csak azért nem tettük meg, mert a spanyolok, olaszok, franciák mellettünk voltak, azt mondták, hogy ki kell állni az ország mellett, ez adott reményt, hogy változást lehet elérni. Ha a szövetségesek elárulnak minket, ott nincs keresnivalónk - mondta a miniszterelnök pénteken.

Február 3-án Rómában pedig Orbán Viktor már Salvinivel, Melonival, és a brüsszeli ECR-frakció elnökével közös színpadon szólal fel az “Isten, becsület, nemzet: Ronald Reagan elnök, II. János Pál pápa és a nemzetek szabadsága” című konferencián.

Erről itt számoltunk be.

Deák Dániel szerint a CDI tanácskozáson "sok minden el fog dőlni". A XXI. Század Intézet vezető elemzője a TV2-ben a múlt heti EP-szavazás eredményét és azt kommentálta, hogy Orbán Viktor ez után azt mondta: egy centire volt a Fidesz attól, hogy kilépjen a Néppártból, de az olaszok, spanyolok, franciák voksa jelent némi reményt, ha fogyatkozót is. Az Európai Néppárt-Fidesz hosszú ideje tartó "küzdelmét" illetően Deák Dániel az Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatóján elhangzottakat idézte, miszerint nem szabad hirtelen döntéseket hozni, jól meg kell fontolni a döntést, hiszen ez hosszútávra meghatározza majd a Fidesznek és az országnak is a sorsát. Az elemző véleménye szerint ma már sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a Fidesz otthagyja az Európai Néppártot.

Ajánlom

További belföldi híreink