Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-20 10:45:00

Matolcsy: Meg kell reformálni az eurózónát

A Maastrichti Szerződés harmincadik évfordulója 2022-ben jó alkalmat kínál arra, hogy megreformáljuk az eurózónát, de ehhez egy párbeszédet kell kezdeni – idézte Matolcsy György az MNB Lámfalussy Lectures konferenciáján elhangzott szavait a Portfolio.

Matolcsy: Meg kell reformálni az eurózónát

A lap azt írja: a jegybank elnöke szerint fontos, hogy ebben a párbeszédben az euróövezeten kívüli tagállamok véleménye is érvényesüljön.

"Húsz évvel az euró bevezetése után néhány alapvető feltétel még mindig nem teljesült, új párbeszédre van szükség arról, hogyan reformáljuk meg a valutaövezetet"

– emelte ki az MNB elnöke. A reformokra szerinte kiváló alkalmat kínál az 1992-es Maastrichti Szerződés harmincadik évfordulója 2022-ben.

Matolcsy hangsúlyozta: elvileg minden tagállam vállalta a belépéskor, hogy bevezeti az eurót, de mi nem voltunk ott 1992-ben Maastrichtban, nem vettünk részt a kritériumok kidolgozásában.

 

 

A jegybank elnöke szerint Magyarország 2013 óta fenntartható felzárkózási pályán van, azóta a magyar gazdaság növekedése átlagosan évi 3,8 százalék volt, ami több mint 2 százalékponttal meghaladta az eurózóna átlagát. Az egy főre eső GDP-ben jelenleg az uniós átlag 73 százalékán állunk, ez is folyamatos felzárkózást mutatott az utóbbi években. A felzárkózás harmadik fontos tényezője Matolcsy szerint, hogy a GDP-arányos államadósságunk 2022-re 60 százalék alá csökkenhet. A pozitív változások mellett szükségünk van új versenyképességi reformokra, amihez a nemzetközi partnerekkel is párbeszédet kell folytatni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink